неділя, 27 червня 2021 20:23

"Свої пацани" наживаються на державі – як боротися з олігархами

"Свої пацани" наживаються на державі – як боротися з олігархами
Сергій Фурса: "Олігархи завжди заробляють на державі, на платниках податків. Проте, коли ви встановлюєте правила – вони перетворюються на великих бізнесменів". Фото: Тарас Подолян

Основна відмінність олігархів від політиків – їхній вплив на політику і можливість наживатися на державі. Українські олігархи як явище з'явилися в часи президента Леоніда Кучми. Основний метод боротьби з олігархами – перетворення їх на бізнесменів через примус грати за правилами.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів банкір Сергій Фурса.

"Чим відрізняються олігархи від великого бізнесу? У них є вплив на політику і можливість наживатися на державних компаніях, – каже він. – Якщо людина просто багата і заробляє власним розумом – в цьому немає жодних проблем. Проблема – якщо вона паразитує на державному бюджеті та фінансових потоках. Фірташ за законом про податкову амністію зараз отримає прощення боргів на 3 мільярди доларів. Коломойський вивів гроші з Приватбанку, скориставшись тим, що не працював Національний банк і йому дозволяли все це робити. Це ознаки того, як працює олігархат".

Українська система олігархату була створена в часи президентства Леоніда Кучма через неправильну приватизацію, стверджує банкір.

"Українці не люблять слова "приватизація", бо воно в них асоціюється з 1990-ми – часом становлення олігархів. У 2000 році Верховна Рада проголосувала закон щодо приватизації держмайна, яке просто роздали "своїм пацанам". У Кучми була власна ідеологія – мовляв, "своїх" ми завжди можемо контролювати, а іноземців – ні. Це те, що відрізняє Україну від Польщі. Польща пішла нормальним шляхом – чесні прозорі конкурси. В результаті в них нема олігархів. В Україні ж контрольовані "свої пацани" наживаються на державі", – каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Я даю шанс олігархам стати бізнесменами - президент

Олігархи існували на певному історичному етапі в усіх країнах світу. Україна в цьому не оригінальна, стверджує Сергій Фурса.

"Олігархи завжди заробляють на державі, на платниках податків. Проте, коли ви встановлюєте правила – олігархи просто перетворюються на великих бізнесменів. Робити перерозподіл власності вже не можна – тоді ми повернемось назад у 90-ті й почнеться нове коло сансари. Треба сказати: "Хлопці, настав час грати за правилами. Більше можливостей заробляти на державі не буде", – підсумовує банкір.

Повне інтерв'ю з Сергієм Фурсою читайте в журналі "Країна"

2 червня Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".
За його словами, цей законопроєкт дає шанс олігархам стати справжніми бізнесменами, а його ухвалення стане позитивним кроком, оскільки надасть можливість інвестувати кошти в Україну.

Зараз ви читаєте новину «"Свої пацани" наживаються на державі – як боротися з олігархами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути