Ексклюзиви
понеділок, 13 серпня 2018 13:07

Світу загрожує криза через падіння валюти країни НАТО

Світу загрожує криза через падіння валюти країни НАТО
Рекордно знизилася цінність турецької ліри

13 серпня турецька ліра впала на 11%. Почала падіння 1 серпня, відколи США оголосили санкції 2 турецьким міністрам у справі американського пастора, обвинуваченого у підтримці тероризму в Туреччині. Тоді опустилася до 5 за долар, пише CNN, при тому, що у травні долар ще можна було купити за 4 ліри. Станом на понеділок першої половини дня, курс встановлено 7,06 за долар.

Через проблеми в Туреччині вже обвалився курс євро, оскільки європейські банки дуже багато вклали в цю країну.

"Мета цієї операції - змусити Туреччину здатися в усіх напрямках, від фінансів до політики", - заявив президент країни Реджеп Ердоган. Закликав громадян продавати долари і пояснив, що економічних причин для падіння валюти нема. Звинуватив США у змові проти Туреччини. Попередив, що партнерство його країни зі США може опинитися "під загрозою". Про це йдеться в його статті для видання The New York Times, опублікованій 11 серпня.

Ліра має вплив на неврегульовані світові ринки. Експерти вже попередили, що якщо стабільність турецької валюти не буде відновлена найближчим часом, то країна не впорається з борговою кризою без допомоги Міжнародного валютного фонду.

З початку року ліра вже впала на 40% щодо долара, таким чином турецьким компаніям стало набагато складніше погасити кредити, які вони уклали в американській валюті, повідомляє Обозреватель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туреччина оголосила про санкції у відповідь США

Як заявили у турецькому центробанку, 13 серпня почали вживати заходів "запроваджених на підтримку фінансової стабільності та забезпечення ефективного функціонування ринків". Банк пообіцяв забезпечити всю ліквідність, необхідну для банків, і пильно стежити за ринками та цінами, пише Економічна правда.

Національний банк України на 13 серпня встановив курс долара на рівні 27,11 грн. Це на 13 коп. більше, ніж було перед вихідними.

Зараз ви читаєте новину «Світу загрожує криза через падіння валюти країни НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути