четвер, 04 липня 2019 11:53

Швейцарія може конфіскувати гроші соратника Януковича

Швейцарія може конфіскувати гроші соратника Януковича
Швейцарія може конфіскувати заморожені гроші Іванющенка. Фото із відкритих джерел.

У Швейцарії можуть конфіскувати заблоковані 72 млн франків колишнього соратника Віктора Януковича, екс-депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка.

Гроші заблоковані у рамках кримінальної справи про розкрадання 2013-го десятків мільйонів доларів, отриманих Україною від продажу квот за Кіотським протоколом, передає DW.

Правоохоронці підозрюють, що підконтрольні дружині Іванющенка фірми отримали від держави без тендера замовлення на утеплення шкіл та інших об'єктів соціальної інфраструктури за "кіотські" кошти, але роботи не виконали, а гроші вивели у Швейцарію.

Також у рамках цієї справи заблокований бізнес-центр вартістю близько 20 млн євро, який наполовину належить Іванющенку.

Ірина Іванющенко відкидає всі звинувачення і запевняє, що заблоковані гроші не пов'язані з чоловіком і "кіотським" замовленням. Одіозний екс-"регіонал" за допомогою рішень українських судів намагається "розморозити" гроші.

У квітні цьогоріч Київський апеляційний суд зобов'язав прокуратуру закрити "кіотське" кримінальне провадження "через затягування розслідування".

Інше подібне рішення суд виносив 2017-го. Але воно було скасоване у Касаційному кримінальному суді. Іванющенко також намагається позиватись у Швейцарії, однак досі суди цієї країни відхиляли його позови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хочеш стати нардепом - викладай $1 млн: Найєм назвав розцінки на виборах

Федеральне відомство юстиції Швейцарії постановило, що кошти будуть "розморожені" лише у тому разі, якщо Генеральна прокуратура України повідомить швейцарську сторону про неможливість доведення справи до судового вироку. Та якщо генпрокурор навіть напише у Швейцарію листа про те, що провадження закрите, це не означатиме автоматичного "розмороження" коштів.

Причина в тому, що прізвище Іванющенка міститься у швейцарському санкційному списку.

Згідно з законом Швейцарії, країна може не "розморожувати" активи іноземних ексможновладців, навіть коли їхні країни заривають провадження.
У такому разі гроші можуть бути конфісковані на користь швейцарського бюджету.

Щоб врятувати активи від конфіскації, Іванющенко з грудня 2017-го вимагає видалити його прізвище із санкційного списку, але Швейцарія не поспішає це робити.

Наразі в України є все необхідне для розслідування справи. Ще 2017-го Швейцарія передала Україні банківські документи, які можуть довести незаконне походження грошей на рахунках Юрія Іванющенка та його родини.

Федеральний адміністративний суд вважає, що переданих доказів може виявитись цілком достатньо, аби українська сторона домагалася у Швейцарії конфіскації коштів Іванющенка і передачі їх Україні.

Щоб прискорити економічне зростання в Україні на 5-6% у рік, треба запроваджувати реформи. МВФ порадив, як це зробити.

Зараз ви читаєте новину «Швейцарія може конфіскувати гроші соратника Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути