понеділок, 26 вересня 2016 09:00

"Свавілля "акул" тютюнового бізнесу - чи безпорадність українських високопосадовців?"

"Свавілля "акул" тютюнового бізнесу - чи безпорадність українських високопосадовців?"

Шістнадцятого вересня 2016 року Уряд Володимира Гройсмана представив на розгляд наших "народних обранців" проект Закону України "Про державний бюджет України" на 2017 рік". Аналізуючи даний документ, очевидним стає "план" Прем'єр-Міністра України збільшити дохідну частину "української казни" за рахунок тютюнового акцизного податку. Але абсолютно не зрозумілими є шляхи втілення такого "плану" Уряду України в життя.

Мінфін розрахував збільшення надходжень до державного бюджету України у 2017 році за рахунок тютюнового акцизного податку, збільшивши адвалорну (процентну) ставку акцизного податку (змінна частина акцизного податку, що сплачується із сигарет середнього цінового сегменту и вище) з тютюнових виробів на 12% - 15% та специфічну ставку (незмінна частина акцизного податку, що сплачується на 1000 шт. сигарет) - на 30% (http://www.segodnya.ua/economics/enews/v-nalogovom-komitete-vr-predlagayut-po-drugomu-povyshat-tabachnyy-akciz-753842.html).

Спеціалісти даного відомства, опираючись на історію зміни ставки даного податку в Україні та досвід інших країн прийшли до вищеописаного висновку про те, що саме таке підвищення і підвищення саме таких складових тютюнового акцизу наповнить Український "тріскаючий по швах" бюджет.
І тут, як говорить українська народна приказка "… говорили, балакали, - сіли і заплакали …".

Аналіз Українського тютюнового ринку чітко дає зрозуміти, що більше 80% його займають такі "акули" як British American Tobacco, Philip Morris та Japan Tobacco. Реалізується продукція цих тютюнових компаній виключно через ТзОВ "Тедіс Україна" (раніше ТзОВ "Мегаполіс Україна"), що вже є монополією на тютюновому ринку України.
Ці тютюнові компанії відкрито виступили проти Уряду України, їх інтереси лобіюються "всілякими експертами" в тютюновій галузі, окремими народними депутатами України, "вищі ешелони" ДФС України і навіть керівництво органів у сфері охорони здоров'я. Таким чином на "максимальній потужності" запрацювала уся лобістська машина "тютюнових монстрів", яка звинуватила в безпідставній та на їхню думку хибній політиці Уряду України щодо підняття ставок тютюнового акцизу.

Також, слід обов'язково зазначити про те, що "під колеса цієї лобістської машини" мабуть зовсім не випадково спільно з Українським Урядом попадає ще один "скромний" гравець тютюнового ринку України, що займає практично 18% даної галузі, а це - Imperial Tobacco, яка мабуть не проти законних дій відомства, підконтрольного Володимиру Гройсману
(http://censor.net.ua/news/406883/tabachnye_kompanii_protiv_rezkogo_povysheniya_aktsiza_na_sigarety_nalogovye_postupleniya_v_byudjet_suschestvenno, http://censor.net.ua/news/406806/predlojenie_minfina_povysit_advalornuyu_stavku_na_sigarety_lobbiruet_interesy_odnogo_iz_proizvoditeleyi).

Давайте розберемося в цій "тютюновій справі", чому ці три компанії (British American Tobacco, Philip Morris та Japan Tobacco) так прагнуть впливати на тютюновий ринок України і через кого саме, хто на Грушевського підтримує таку політику, чому Верховна Рада України не могла своєчасно прийняти бюджет через знову таки "тютюнову тему" та чому вже другий уряд на думку "трьох" компаній "не вміє рахувати" і які баталії можуть розгорнутися в нашій державі під час розподілу тютюнового ринку.

Так, дійсно тютюновий бізнес "завдяки кризі" став лідером по наповненню держбюджету шляхом оплати акцизного податку та "традиційних" податків і зборів, а тютюнові компанії увійшли до ТОР-10 найбільших платників податків. Але чи є це їхнім досягненням? Ні! Впливають вони на кількість курців в країні? Ні! Впливають вони на величину ставок акцизного податку? Ні, - точніше не повинні, так як це чітка прерогатива Уряду.

Очевидним є те, що собівартість пачки цигарок не велика, набагато нижча від розміру акцизного податку. Більш того, усі надприбутки від продажу тютюну в Україні виходять з країни, ні копієчки не інвестується в інфраструктуру, - так як починаючи від виробників, закінчуючи монополістом дистриб'ютором дружно виводять такі надприбутки за кордон, направляючи їх своїм іноземним засновникам. По суті, в даній ситуації забезпечуються лише кілька тисяч робочих місць в нашій державі і все.

До прикладу в тому ж Китаї цих компаній просто немає так як держава повністю бажає регулювати тютюнову індустрію і весь прибуток від такої індустрії спрямовується в державну казну Китаю, де левова частка цього прибутку перерозподіляється з казни в інфраструктурі охорони здоров'я країни. Навіть у сусідній Білорусії "Бацька" позбувся самого агресивного гравця Philip Morris, а решта тютюнових компаній чітко дотримуються "державних правил гри" у цій сфері, що в свою чергу спрямовано на виключне та безапеляційне наповнення казни Білорусії.

Проте в "багатій" Україні тютюнові компанії можуть дозволити собі призначати максимальні ціни, регулювати і обмежувати торговельну націнку і без того ледве виживаючих роздрібних продавців, заводити на ринок російського монополіста - єдиного їх дистриб'ютора, як в Росії так і в Україні компанію Мегаполіс (на даний час це компанія Тедіс, про що мова йшла вище).

Якщо детальніше опрацювати таку інформацію, то зрозумілим стає те, що компанії JTI та Philip Morris володіють 40% акцій дистриб'ютора тютюнових виробів компанії Мегаполіс Росія, решта - належить Ігорю Кісаєву, що є власником Заводу ім. Дегтярьова (найбільший завод в машинобудівній та оборонній галузі Росії) і ряду інших підприємств у цій сфері в Російській Федерації.

Ці тютюнові компанії "знущаються" над Антимонопольним комітетом України, відсилаючи "куди подалі" всіх бажаючих бути дистриб'юторами тютюнової продукції, оскільки мають в підпорядкуванні найбільшого монополіста у цій сфері – компанію Тедіс.

Ці три компанії руками наших з Вами народних обранців та призначених ними високопосадовців, знахабніли настільки, що попередньо ініціювавши цінову війну на тютюновому ринку України, забрали собі більше 80% дешевого сегмента тютюнових виробів в Україні, і при цьому звинувачуючи в нечесній грі інших гравців представлених на тютюновому ринку України (просто як Росія в ООН), - до загального набору своїх привілеїв вирішили додати ще й мінімальну роздрібну ціну на тютюнові вироби, тим самим загнавши в кут і так заледве дихаючих національних виробників, адже їх відомі торгові марки є флагманами в дешевому сегменті, що забезпечить таким компаніям, через відкриту брехню про втрату ринків збуту готової продукції до отримання беззаперечної монополії в даній галузі, надприбутків найголовніше - надасть можливість оминути обов'язок наповнювати Українську державну казну.

У такій нелегкій, надто заплутаній, зухвало нечесній та лицемірній грі на тютюновій арені України, ми як прості споживачі, а головне виборці Уряду Володимира Гройсмана покладаємо на нього усю віру і надію, а головне нагадуємо про високу особисту відповідальність діючого Прем'єр-Міністра України за усі прийняті ним рішення перед УКРАЇНСЬКИМ НАРОДОМ.

Зараз ви читаєте новину «"Свавілля "акул" тютюнового бізнесу - чи безпорадність українських високопосадовців?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути