Ексклюзиви
четвер, 14 грудня 2023 18:30

Суд скасував закриття справи "Роттердам+"

Суд скасував закриття справи "Роттердам+"
Згідно з розслідуванням, найбільше прибутків від такої формули отримував олігарх Рінат Ахметов - його компанія ДТЕК була монополістом на ринку. Фото: Getty Images

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала рішення про закриття справи про формулу "Роттердам+", яка у 2016-17 роках завдала державі збитків на понад 19 млрд грн.

Таке рішення суд ухвали на судовому засіданні 14 грудня. Про це повідомили "Суспільне".

"Апеляційну скаргу задовольнити. Ухвалу Вищого антикорупційного суду від 9 жовтня 2023 року в частині закриття кримінального провадження та скасування арештів майна - скасувати. Призначити новий розгляд у суді першої інстанції", - оголосив рішення головуючий суддя Дмитро Михайленко.

Рішення ухвалила колегія суддів у складі: головуючий Дмитро Михайленко, судді Микола Глотов та Олександр Семенников.

"Цікаво, що адвокати обвинувачених топменеджерів ДТЕК представляють юридичну фірму "Креденс", одним із засновників якої є Олег Татаров (Олег Татароров, заступник керівника Офісу президента. - Gazeta.ua). А сам Татаров був адвокатом Ахметова, коли той приходив на допит в НАБУ", - прокоментував Центр протидії корупції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Петиція про скасування правок Лозового набрала голоси за годину

Що таке "Роттердам+"

"Роттердам+" - формула, яка визначала вартість електроенергії, яку виробляли теплоелектростанції. Вона застосовувалася у 2016-19 роках.

Вартість вугілля, що використовувалось для теплових електростанцій, залежала від ціни на вугілля у порті міста Роттердам, у Нідерландах. До цієї ціни додавали вартість транспортування вугілля. Водночас левову частку вугілля ТЕС купляли не у Нідерландах, а в Україні, Російській Федерації або з окупованих територій України.

Тобто насправді ціна вугілля була нижчою і ТЕС отримували надприбутки. Згідно з розслідуванням, найбільше прибутків від такої формули отримував олігарх Рінат Ахметов - його компанія ДТЕК була монополістом на ринку, повідомили "Суспільне".

За даними Національного антикорупційного бюро, запровадження формули "Роттердам+" завдало державі та українцям збитків на 18,87 млрд грн - це кошти, які споживачі переплатили ТЕС за електроенергію через те, що у її собівартість заклали доставку вугілля із Роттердама.

У 2019 році НАБУ повідомило про підозру шістьом особам, зокрема голові Нацкомісії Дмитру Вовку. За даними слідства, Вовк у змові з групою осіб розробили та у 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану "формулу Роттердам+". Створили умови для штучного зростання ціни продажу електричної енергії на оптовий ринок електроенергії, завдавши державі збитків у 18,9 млрд грн.

9 жовтня цього року під час підготовчого розгляду колегія суддів ВАКС вирішила закрити "Роттердам+". Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури не погодився з таким рішенням та оскаржив його у суді апеляційної інстанції.

Зараз ви читаєте новину «Суд скасував закриття справи "Роттердам+"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути