Ексклюзиви
четвер, 11 травня 2017 12:55

Стратегічний нафтопровід України контролюють люди кума Путіна

Стратегічний нафтопровід України контролюють люди кума Путіна
РФ оформляє активи в Україні на зареєстровані в західноєвропейських юрисдикціях компанії

Труба для транспортування палива виявилася в руках заповзятих ділків з орбіти Віктора Медведчука.

Росія збільшила свою частку на українському ринку дизпалива вже на третину. При цьому левова частка російського палива поставляється в Україну по стратегічному вітчизняному нафтопроводу "ПрикарпатЗахiдтранс", яким зараз володіє тісно пов'язана з російським бізнесом швейцарська компанія International Trading Partners AG.

Про це йдеться в журналістському розслідуванні "Люди з орбіти Медведчука взяли під контроль ринок дизпалива України", пише видання "Голос.ua".

У матеріалі наголошується, що продаж "ПрикарпатЗахiдтранс" - не перший випадок, коли бізнес з РФ оформляє активи в Україні на зареєстровані в західноєвропейських юрисдикціях компанії, щоб уникнути санкцій з боку України.

Автори розслідування відзначають, що швейцарська структура формально перебуває під контролем громадянина ФРН Анатолія Шефера.

"Втім, Шефер, імовірно, номінальний власник компанії. У швейцарських реєстрах він зазначений, як директор International Trading Partners AG. Про інші великі бізнес-успіхи Шефера достеменно невідомо, а сама швейцарська компанія нафтовим бізнесом раніше не займалися. Хто в реальності стоїть за загадковою швейцарською структурою, можна простежити за допомогою відкритих джерел", - пише автор публікації.

Згідно з інформацією, викладеною у рішенні Київського апеляційного адмінсуду, два роки тому компанія уклала кілька контрактів на поставку товарів без ввезення на митну територію України з київською "Північно-Східною видобувна компанією" (ПСДК).

"Такі операції привели до порушення порядку розрахунків в іноземній валюті, за що ПСДК та International Trading Partners потрапили під санкції Мінекономрозвитку України", - пояснює журналіст.

"Шефер, крім посади в International Trading Partners AG, є директором ще однієї компанії зі Швейцарії - ITC Industry Trading Company SA... Як і у випадку з International Trading Partners, єдина згадка про неї відноситься до сумнівних операцій з українськими структурами... ITC Industry в 2013-2014 рр. отримала від української компанії "МБК Агротехніка" $5,7 млн ​​передоплати за поставку в Україну зернових культур. При цьому фізичну поставку товару від швейцарської компанії на митну територію України здійснено не було", - повідомляється в публікації.

За даними автора, такі ж операції з виведення валюти з країни "МБК Агротехніка" провела з цілим рядом інших структур.

"При цьому для ITC Industry український Агротрейдер є єдиним контрагентом. Таким же, як ПСДК для International Trading Partners. Цікаво, що власниками "МБК Агротехніка" є В'ячеслав Черепаня, Ян Марченко і Богдан Козак. Черепаня багато років працює помічником вихідця з СДПУ (о), депутата від "Опозиційного блоку" Нестора Шуфрича і представляє його інтереси в наглядовій раді "Нафтогазвидобування", - продовжує автор.

Марченко (екс-керівник Львівської митниці) працює помічником народного депутата від Оппоблока Тараса Козака. Брат Тараса Козака - Богдан - є третім головним засновником "МСК Агротехніка".

"Братів Казаков, Черепаня та Шуфрича об'єднує одна важлива деталь - тісне знайомство з Віктором Медведчуком... Але і це ще не все... У "МБК Агротехніка" і ПСДК збігаються й інші контрагенти по безтоварних операціях: це компанії Сoscotex Resources LP, Rowfield Capital А.С., ТОО Olfanura Export LLP", - йдеться в статті.

Автор розслідування зазначає, що виявлені схеми завдають шкоди держбюджету, а контроль сумнівних структур (які проводять операції з ознаками фіктивності) над стратегічними об'єктами країни загрожує безпеці держави і продовжує збагачувати відкритих ненависників України

Зараз ви читаєте новину «Стратегічний нафтопровід України контролюють люди кума Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути