вівторок, 21 квітня 2020 14:25

Стало відомо, як і коли рахуватимуть українців

Стало відомо, як і коли рахуватимуть українців
2021 року всеукраїнський перепис населення, найімовірніше, не відбудеться. Фото: depo.ua

Міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов вважає, що 2021 року всеукраїнський перепис населення, найімовірніше, не відбудеться.

"Перепис потрібно обов'язково проводити, але це дороге задоволення. Бюджетний запит, який Держстат подав, здається, 5,8 млрд грн. У нас увесь стабфонд на коронавірус - 65 млрд. Це дуже серйозне політичне рішення, і це процес, який потрібно запускати заздалегідь. Наприклад, якби ми хотіли провести перепис 2021 року, то в березні 2020 року ми мали б почати підготовку", - сказав Немчінов в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київські лікарі отримали рекордні зарплати

На уточнювальне запитання, чи буде перепис населення проведено 2021 року, міністр зазначив, що, ймовірно, ні. "Я думаю, що ні. Можна спробувати зробити його наприкінці року, але тоді вже цього року потрібно почати витрачати кошти хоча б із вересня-жовтня. Як мені пояснював глава Держстату, потрібно мінімум один рік і три місяці, щоб пройти весь цикл , який необхідно зробити", - додав він.

За словами Немчінова, у керівництва Держстату є три сценарії: варіант класичного перепису, опитування і комбінований.

"Мені більше імпонує комбінований. Тут ітеться про те, що з максимальним використанням електронних носіїв, з максимальним використанням цифрових технологій, але водночас із дворовим обходом, з реальними речами. Але навіть суто цифровий перепис - це дуже великі кошти", - заявив чиновник.

Раніше повідомлялося, що перепис населення коштуватиме державі 3-4 млрд грн.

За даними оцінювання чисельності населення, проведеного урядом, станом на 1 грудня 2019 року, в Україні жили 37 млн 289 тис. осіб.

Для фінансування заходів щодо боротьби з коронавірусом і збільшення виплати скорочено фінансування низки статей витрат. Зокрема, на 8,2 млрд грн скорочено видатки на пільги та субсидії, 2,6 млрд грн втратив Фонд регіонального розвитку, на 2,3 млрд грн урізано фінансування культури та спорту, на 2,1 млрд грн - субвенція територіальним громадам, на 1,6 млрд грн - Фонд енергоефективності, на 1,55 млрд грн - субвенція вчителям. Крім того, 1,2 млрд грн узяли з коштів на перепис населення, ще по 1 млрд грн - з коштів на місцеві вибори й освіту. Витрати на армію та військових не постраждали, на урядовий проєкт "Велике будівництво" залишаються закладеними 72 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, як і коли рахуватимуть українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути