середа, 15 серпня 2012 20:10

Коштів МВФ не вистачить для українських корупціонерів — політолог

Коштів МВФ не вистачить для українських корупціонерів — політолог
Олександр Палій. Фото: podrobnosti.ua

Заява комісаріату ЄС з питань розширення і політики сусідства про те, що нещодавно підписані президентом Віктором Януковичем зміни в порядку державних закупівель "не відповідають майбутньому Договору про асоціацію", більш ніж скандальна. Таку думку в коментарі для Gazeta.ua висловив політолог Олександр Палій.

"Численні стадії узгодження і саме парафування угоди про асоціацію з ЄС, що відбулося після кількарічних переговорів, подавалося владою як колосальний результат своєї політики, - зазначає фахівець. - Однак, коли перед владою висить дві морквинки: асоціація з Європою для України чи державна казна для себе, - її вибір передбачуваний. Дія цього закону означає втрати для бюджету на прямому розкраданні в десятки, якщо не сотні мільярдів щороку на роки вперед. Адже державні компанії виводяться з-під обов'язкової дії тендерних процедур, а результати закупівель навіть не публікуватимуться у "Віснику державних закупівель".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тендери сприяють корупції, потрібно шукати інші механізми - Хорошковський

Завдяки механізму тендерів громадськість узнавала про численні факти безглуздих закупівель чи за цінами, що в рази перевищують ринкові, підкреслює політолог.

"Одним з найневинніших фактів стала закупівля Державним управлінням справами за кошти платників податків імпортної малини по 672 гривень за кілограм, лохини (кущової чорниці) по 576 гривень, порічки по 528 гривень. У окремих громадян під впливом цієї інформації можуть закрастися грішні думки: якщо чиновники навіть перед телекамерами не можуть втриматися від того, аби не їсти ягоди по 600 гривень, то скільки вони крадуть насправді?"

За словами Палія, "якби нинішні можновладці за такими цінами закуповували для себе харчі за власні, а не державні кошти, і у вітчизняних, а не іноземних аграріїв, то це було б значно ефективніше для аграрного комплексу, ніж усі разом проекти підтримки вітчизняних аграріїв, написані протягом останніх 20 років".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чесний тендер? Не чув" - в Донецьку вкрали 270 мільйонів з бюджету

В умовах дії змін до тендерного законодавства виглядає цілковитою фантастикою надія на відновлення уже в жовтні цього року співпраці з МВФ, висловлена заступником глави Адміністрації президента Іриною Акімовою, зазначає політолог.

"Міжнародний валютний фонд, звичайно, багата структура, однак і його коштів не вистачить для того, щоб хоча б поверхово задовільнити апетити українських корупціонерів. Фактично, можновладці написали закон під себе, щоб красти можна було законно. Як казав депутат Михайло Чечетов, "зацініть чистоту гри". Вкрадені мільярди – не просто цифри з нулями, а мільйони зламаних доль: дітей, що не мали можливості вчитися, хворих, що не мали можливості вилікуватися, дорослих, що поїхали за кордон будувати чужі країни, замість того, щоб відбудовувати свою. Тому внесені зміни до законодавчих актів України з питань державних закупівель значно більше мали б цікавити українське суспільство, ніж європейців, бо прямою жертвою цього закону є країна і її громадяни", - наголошує Олександр Палій.

Зараз ви читаєте новину «Коштів МВФ не вистачить для українських корупціонерів — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути