середа, 20 вересня 2017 16:30

Спроба скасувати газову формулу "Дюссельдорф+" закінчилася міжнародним скандалом

Спроба скасувати газову формулу "Дюссельдорф+" закінчилася міжнародним скандалом
За словами глави Нафтогазу Андрія Коболєва, якщо реформа в НАК Нафтогаз України призупиниться, це загрожує припиненням фінансування держкомпанії з боку ЄБРР та Світового банку. Фото: ICTV

Рішення про відставку незалежних членів НС "Нафтогазу" є остаточним. Про це повідомив глава правління компанії Андрій Коболєв на прес-конференції в Києві в середу.

Конфлікт пов'язаний, у тому числі, з недавнім рішенням уряду не підвищувати ціни на газ і переглянути формулу ціноутворення на газ в Україні "Дюссельдорф+" і використовувати як розрахункови період шість місяців (весна-літо), а не рік (як того вимагає МВФ).

Згідно з повідомленням, своє рішення Пол Ворвік і Маркус Річардс пов'язують зі згортанням реформ з боку уряду і з ростом рівня втручання в роботу компанії.

За словами глави Нафтогазу Андрія Коболєва, якщо реформа в НАК "Нафтогаз України" призупиниться, це загрожує припиненням фінансування держкомпанії також з боку Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) і Світового банку (СБ). "Практичні наслідки призупинення роботи (Нафтогазу - ред.) з ЄБРР - позбавлення $300 млн від ЄБРР і $500 млн від Світового банку... Також я не впевнений, що, якщо ЄБРР і СБ припинять фінансування, НАК зможе залучити кошти у інших (донорів - ред.). ЄБРР попередив, що, якщо фінплан (компанії - ред.) не буде затверджений, буде припинений доступ до кредитної лінії", - сказав Коболєв.

Нагадаємо, заступник голови МВФ Девід Ліптон заявив, що енергетична політика повинна залишатися відповідною до програмних зобов'язань України перед МВФ, і рішення деполітизувати цей процес через застосування автоматичної формули має вирішальне значення.

Незважаючи на це, Національне антикорупційне бюро України має намір вивчити ситуацію із законністю використання ринкових механізмів ціноутворення на енергоресурси - формули розрахунку ціни газу ("Дюссельдорф+") і ціни вугілля ("Роттердам+").

Зараз ви читаєте новину «Спроба скасувати газову формулу "Дюссельдорф+" закінчилася міжнародним скандалом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути