пʼятниця, 11 лютого 2022 13:24

Щороку через конфлікт з Росією ми втрачаємо п'яту частину ВВП

Щороку через конфлікт з Росією ми втрачаємо п'яту частину ВВП
Україна мала б до $63,3 млрд більше для здійснення витрат на невійськову діяльність, якби не агресія РФ. Фото: glavcom.ua

Починаючи з 2014 року конфлікт із РФ щороку коштував Україні 19,9% її ВВП доконфліктного рівня. А загальні збитки становлять $280 млрд невиробленого ВВП у 2014-2020 роках.

Такі дані наведено у звіті Центру економічних і бізнес-досліджень, підготовленому на замовлення уряду України. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Втрати на Донбасі, де триває конфлікт, загалом становлять до $102 млрд, або до $14,6 млрд щороку. Уточнюється, що анексія Криму у 2014 році призвела до втрати Україною до $8,3 млрд щорічно.

Крім цього, конфлікт призвів до зниження довіри інвесторів до економіки України, що, у свою чергу, призвело до втрати $72 млрд інвестицій або до $10,3 млрд щорічно.

"Постійне зниження експорту призвело до загальних втрат країни у розмірі до $162 млрд за період із 2014-го до 2020 року", - уточнюється в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вторгнення в Україну може розпочатися незалежно від Олімпійських ігор - Блінкен

Втрати основних фондів для України в Криму та на Донбасі від знищення чи пошкодження активів становлять $117 млрд.

А загальний обсяг недоотриманих податкових надходжень за період із 2014-го до 2020 року дорівнює $48,5 млрд.

Плюс додаткові військові витрати у розмірі до $14,9 млрд за період із 2014-го до 2020 року, які б за інших обставин не були потрібні,

Україна мала б до $63,3 млрд більше для здійснення витрат на невійськову діяльність протягом зазначеного періоду, якби конфлікт не виник.

Країна-агресор залучила вже майже 100 зі 168 батальйонно-тактичних груп своїх збройних сил. У кожній - 800-900 військовослужбовців, але їхня кількість зростає щодня.

За інформацією розвідки США, Росія може захопити більшу частину української території на схід від річки Дніпро, що містить близько половини українських збройних сил, серед яких і найбоєздатніші підрозділи. Російські танки й механізовані підрозділи можуть перетнути кордон із Росією і рушати в бік Полтави й Харкова.

В такому разі військові РФ можуть дістатися Києва впродовж 48 год.

Зараз ви читаєте новину «Щороку через конфлікт з Росією ми втрачаємо п'яту частину ВВП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути