Ексклюзиви
пʼятниця, 30 березня 2018 18:15

"Соєві правки": підтримка олігархів за рахунок малого і середнього бізнесу

"Соєві правки": підтримка олігархів за рахунок малого і середнього бізнесу
Збиток аграріїв через скасування відшкодування ПДВ при експорті сої, ріпаку та соняшнику оцінюють в 8-9 млрд.грн. щорічно. Фото: Яблуком

Скасування відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) при експорті сої, ріпаку та соняшнику викликала широкий резонанс серед учасників ринку. Нововведення вкрай стурбували українських аграріїв, які переконані: прийняті правки - прояв податкової дискримінації, й підтримка таким чином переробних підприємств не повинна відбуватися за їх рахунок. Збиток аграріїв оцінюють в 8-9 млрд. грн. щорічно.

Згідно з новими змінами до Податкового кодексу України, що вступили в силу з 1 січня 2018 року, відшкодування експортного ПДВ для сої буде скасовано з 1 вересня 2018 року по 31 грудня 2021-го, а ріпаку - з 1 січня 2020-го по 31 грудня 2021 року. Дана норма суперечить зобов'язанням, взятим офіційним Києвом при вступі до Світової організації торгівлі (СОТ) і підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом (ЄС). Тепер аграрії вимагають від парламентаріїв прийняти законопроект №7403-2, який повертає справедливість і скасовує прийняту норму про невідшкодування ПДВ.

У Києві відбувся круглий стіл під назвою "Ефективний механізм оподаткування аграріїв: пошук справедливості", в ході якого його учасники провели відкритий діалог і висловили свою позицію щодо змін до Податкового кодексу. Захід пройшов за організаційної підтримки Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) та інших найбільших аграрних асоціацій.

Так, заступник голови комітету Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко звернув увагу його учасників, що зміни до Податкового кодексу були прийняті з порушенням регламенту, в результаті чого депутати самі не знали, за що голосують. "Від імені аграрного комітету жоден народний депутат до внесення в зал не знав про "соєві правки". Це було порушення регламенту, адже в першому читанні не було цієї правки, її внесли в другому читанні. Так робити не можна", - заявив він.

Головним аргументом прихильників "соєвих поправок" було те, що рішення про скасування експортного відшкодування ПДВ покликане збільшити рентабельність переробних заводів, і тим самим, привабливість інвестицій в їх будівництво, що забезпечить подальше збільшення переробних потужностей. Тим часом, представники олійноекстракційних заводів неодноразово відзначали, що переробка олійних культур в Україні вже рентабельна. Тим більше, за даними Національної академії аграрних наук України, переробні потужності ріпаку перевищують загальні обсяги виробництва цієї культури в нашій країні. Тому дотувати за рахунок малих і середніх фермерів олігархічні структури переробників виглядає ще більш дивно, якщо вже наявних потужностей з урахуванням можливого перепрофілювання з надлишком вистачає на переробку усієї кількості сої та ріпаку, вироблених в Україні.

"Прийнята ВР правка дає можливість власникам переробних заводів купувати сировину за заниженими цінами, а експортувати свою продукцію за нормальними. Таким чином, переробники можуть збільшити свою маржу за рахунок втрат малих і середніх аграріїв. У 2015 році, коли експортне відшкодування ПДВ для рапсу не діяло, закупівельні ціни на ріпак були нижчими за експортні на 21%. Після введення відшкодування експортного ПДВ, цінова різниця скоротилася до 6% ", - звернув увагу присутніх заступник голови ВАР Михайло Соколов.

Аналітик ринків зернових і олійних культур асоціації УКАБ Ольга Харабара вважає, що в Україні необхідно розвивати і підтримувати переробну галузь, орієнтуючись на збільшення продуктів з доданою вартістю, однак цього не слід робити за рахунок аграріїв. "Якщо впаде рентабельність виробництва олійних культур, вони перейдуть на виробництво інших культур. І в такому випадку питання до переробників - що вони будуть переробляти, якщо виробництво сої та ріпаку в країні скоротиться? ", - задається вона питанням.

Тим часом, депутат від фракції "Самопоміч", співголова міжфракційного депутатського об'єднання "Аграрна Рада" Іван Мірошниченко заявив, що в результаті скасування експортного ПДВ збитки аграріїв можуть сягнути 8-9 млрд грн. Він також наголосив на важливості прийняття законопроекту №7403-2. "14 обласних рад попросили Верховну Раду розглянути законопроект №7403-2. Західні компанії, що мають заводи в Україні і в Європі, не підтримали "олійні правки", Європейська бізнес асоціація не підтримала, Американська торгова палата не підтримала. Я був присутній на цих зустрічах. Більш того, 22 депутата аграрного комітету Ради вимагають розглянути законопроект, яким повертається відшкодування ПДВ, вже є рішення податкового комітету на підтримку відповідного законопроекту, а також звернення голів фракцій. Але ВР навіть не може винести це питання в зал", - резюмував парламентарій.

Відзначимо, що в якості альтернативи деякі народні депутати запропонували розглянути варіант підтримки переробників, ввівши мита на рівні 5%. Однак представники комітету Ради з питань податкової та митної політики відзначили, що податкова система України не готова до внесення таких змін.

Раніше аграрії були змушені тричі перекривати головні автомагістралі країни, влаштовувати акції протесту під профільним податковим комітетом Ради і будівлею парламенту. Зрештою податковий та аграрний комітети погодили законопроект 7403-2 і рекомендували депутатам прийняти його за основу. У четвер, 22 березня, законопроект був внесений до сесійної зали, але не набрав достатньої кількості голосів для початку розгляду. Аграрії вимагають прийняття документа протягом наступного сесійного тижня - 3-7 квітня.

Зараз ви читаєте новину «"Соєві правки": підтримка олігархів за рахунок малого і середнього бізнесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути