Ексклюзиви
вівторок, 05 квітня 2011 16:17

Собівартість зерна нового врожаю зросте щонайменше на 28%

Собівартість зерна нового врожаю зросте щонайменше на 28%

За прогнозами експертів проекту "АгроЕфективність" Українського клубу аграрного бізнесу, в Україні у 2011 році можна очікувати урожай зерна в обсязі 43 млн т, в тому числі пшениці – 18,4 млн т, ячменю – 8,9 млн т, кукурудзи – 13 млн т.

Про це Gazeta.ua повідомив координатор проекту Роман Сластьон.

За його словами, такий прогноз отриманий на основі даних про посіви озимих культур та їх стан після виходу з зими, очікуваних площ посіву ярих культур та прогнозованого рівня урожайності.

"Особливого зростання площ посіву зернового клину не очікується. Швидше за все, будуть структурні зміни: кукурудза продовжуватиме витісняти менш рентабельні культури, зокрема, ячмінь", – зазначив фахівець.

Основним фактором, що суттєво обмежуватиме зростання обсягів виробництва продукції рослинництва в 2011 році, є ріст цін на ресурси.

За даними проекту "АгроЕфективність", у порівнянні з 2010 роком вартість мінеральних добрив для сільськогосподарських виробників зросла на 50%, палива – на 29 %, насіння – на 45%, зарплата – на 24%. Решта складників собівартості також підвищилися.

"У сукупності це призведе до зростання собівартості сільгосппродукції, зокрема, зерна щонайменше на 28%. За таких умов єдиним шляхом збереження прибутковості агробізнесу є підвищення ефективності виробництва шляхом раціонального та виваженого інвестування кожної гривні в урожай", – зазначив Сластьон.

Крім того, на думку експерта, прогнозоване подальше зростання вартості енергоносіїв, а також запровадження ринку землі у 2012 році та пов'язані з цим додаткові витрати на переоформлення договорів оренди, будуть суттєвими факторами зростання виробничих витрат для аграріїв у майбутньому.

Зараз ви читаєте новину «Собівартість зерна нового врожаю зросте щонайменше на 28%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути