понеділок, 04 квітня 2011 10:32

Україна втратила $ 4,5 млрд через обмеження експорту зерна - аграрії

Україна втратила $ 4,5 млрд через обмеження експорту зерна - аграрії

Українська зернова асоціація (УЗА) і Українська аграрна конфедерація (УАК) звернулися  до першого заступника глави Адміністрації президента України Ірини Акімової з проханням втрутитися в ситуацію з експортом зерна.

"З метою запобігання невиправних наслідків, які можуть мати місце для АПК України, просимо Вас, Ірина Михайлівна, дати відповідні доручення щодо безумовного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) експортерам зерна та скасування будь-яких обмежень щодо експорту зернових", - йдеться у відкритому зверненні УЗА та УАК на офіційному сайті Української зернової асоціації.

У зверненні наголошується, що через існуючих експортних обмежень Україна не змогла експортувати зерно на суму $ 4,5 млрд. Крім того, за інформацією цих громадських організацій, борг держави з ПДВ перед експортерами зерна становить близько 2,5 млрд грн.

УАК та УЗА також стурбовані можливою монополізацією аграрного ринку в разі ухвалення законопроекту, відомого під № 8163.

Нагадаємо, на початку жовтня 2010 року Кабінет міністрів ввів квотування експорту зерна на термін до 31 грудня 2010 року. В кінці минулого року воно було продовжено до 31 березня 2011 року. При цьому сумарний розмір квот був збільшений на 1,5 млн тонн - до 4,2 млн тонн.

Уряд 30 березня вирішив продовжити квотування експорту зерна до 30 червня 2011 року, одночасно збільшивши квоту на кукурудзу на 2 млн тонн.

За цей час квоти розподілялися двічі способом, що викликав потім різку критику з боку учасників ринку. Багато компаній не змогли вчасно отримати висновки Міністерства аграрної політики і продовольства про наявність зерна, які необхідні для подачі заявки на отримання квоти.

Зараз ви читаєте новину «Україна втратила $ 4,5 млрд через обмеження експорту зерна - аграрії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути