Ексклюзиви
четвер, 05 грудня 2019 21:10

Що робити з ФОПами — економіст пояснив, чого не вистачає малому бізнесу

Що робити з ФОПами — економіст пояснив, чого не вистачає малому бізнесу
Не варто запроваджувати однакові податки для всіх. Великий бізнес може остаточно знищити залишки малого. Фото: Спільне

В Україні треба заборонити безпідставно посилювати фіскальний тиск. Не збільшувати податки для малого бізнесу щонайменше два політичні цикли, або 10 років, розповів Gazeta.ua експерт із питань економіки Інституту Growford Олексій Кущ.

"Обсяги операцій для підприємців варто розширити. Підтягнути їх під реальні обороти компаній, які зросли через інфляцію та девальвацію. Однак найголовніше, треба спрощувати механізм легалізації активів малого бізнесу. Сьогодні, наприклад, власник кількох торгових точок, що продають каву, нічого крім договорів оренди сумнівної юридичної сили та обладнання, не має. Він не може продати свій бізнес як єдине ціле. Банки не хочуть кредитувати такого підприємця", - наголошує фінансист.

За його словами, малий та середній бізнес не має доступу до транспортної інфраструктури. Підприємцям важко пропускати свої товари через митницю.

"Малий бізнес потребує підтримки з виходом на зовнішні ринки, пошуками іноземних партнерів. Щоб вирішити це питання, в Естонії створили спеціальне національне агентство по сприянню введення підприємництва. З його допомогою держава сприяє нетрадиційному експорту товарів та послуг. Так, Україна за кордон переважно постачає продукцію крупних підприємств — руду, метал, зерно, напівфабрикати. Крім того, поява агентства вирішить проблему з працевлаштуванням випускників юриядичних та економічних вишів", - каже Кущ.

Радить, не знищувати усталених бізнес-практик. Інакше побачимо масове скорочення робочих місць, звільнення працівників, зменшення надходжень до бюджету, падіння валового продукту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФОПам-"айтішникам" РРО не знадобиться - Верланов

"Йдеться, наприклад, про крупні торгові мережі чи приватних поштових перевізників, які використовують спрощену систему оподаткування. З ними потрібно вести діалог, пропонувати варіанти як платити податки, але за новою схемою. Далі приймати закон, який би регулював питання роботи ФОПів у корпоративних групах. Не варто запроваджувати однакові податки для всіх. Без сильних державних інститутів та однакових умов конкуренції для всіх підприємців, великий бізнес знищить залишки малого", - пояснює експерт.

Додає, що деякі підприємці відмовляються від бізнесу в Україні, а відкривають його у Польщі, Чехії.

Верховна Рада ухвалила два законопроекти, які регулюють роботу ФОПів. Їх у жовтні підписав президент. Перший стосується застосування касових апаратів у сферах торгівлі, харчування та послуг. У другому йдеться про норму "кешбек", яка почне діяти з 1 жовтня наступного року. Покупці зможуть поскаржитися на продавців, якщо їм не видали чи надали підроблений фіскальний чек.

Зараз ви читаєте новину «Що робити з ФОПами — економіст пояснив, чого не вистачає малому бізнесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути