Ексклюзиви
середа, 24 червня 2020 13:51

Сертифікація Укренерго найближчим часом нездійсненна - Копач

Сертифікація Укренерго найближчим часом нездійсненна - Копач
Копач акцентує увагу на питанні реальної незалежності НЕК від державних органів. Фото: facebook.com/npcukrenergo

Сертифікація НЕК "Укренерго" в якості незалежного оператора системи передачі електричної енергії найближчим часом не є можливою, вважає директор секретаріату Енергетичного співтовариства (ЕС) Януш Копач.

У його презентації від 22 червня, оприлюдненій на сайті секретаріату, нагадується, що компанія не відповідає вимогам анбандлінгу за моделлю ownership unbundling (OU), оскільки не володіє системою передачі і здійснює управління активами на правах господарського відання. Ця модель в країні є політично неприйнятною, зазначено в документі.

У той же час анбандлінг за моделлю Independent System Operator (ISO) вимагає внесення змін до низки законів. При цьому процес законодавчих змін має хаотичний характер - наразі у Раді налічується 4 відповідні законопроєкти.

Також Копач акцентує увагу на питанні реальної незалежності НЕК від державних органів, зокрема від Кабінету міністрів, який повинен узгоджувати кредити Укренерго, а також від Міністерства енергетики. Останнє раніше неодноразово підкреслювало необхідність збереження за ним можливості впливати на інвестиційні плани компанії шляхом узгодження відповідних документів, що затверджуються Нацкомісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Крім того, міністерство втручається в діяльність оператора системи передачі, віддаючи компанії розпорядження щодо забезпечення пріоритетної диспетчеризації ТЕС, що використовують вугілля в якості основного виду палива.

У документі наголошується низка інших негативних явищ на ринку електроенергії, які також не сприяють сертифікації оператора: зарегульованість, невдала модель ПСО, незавершений анбандлінг системи розподілу електроенергії, цінове регулювання для кінцевих споживачів, ринок допоміжних послуг, який не функціонує, проблеми на балансу ринку.

"Сертифікація Укренерго в найближчому майбутньому нездійсненна", - підсумовується в презентації.

Як повідомлялося, НКРЕКУ 7 жовтня 2019 року ухвалила попереднє рішення про сертифікацію Укренерго в якості незалежного ОСП, яка передбачала внесення змін до закону "Про ринок е/е" (в ч. 3 ст. 32) для остаточної сертифікації компанії.

У лютому 2020 року рішення регулятора про попередню сертифікацію Укренерго не підтримав секретаріат Енергетичного співтовариства, вказавши, що компанія, яка подала заявку на сертифікацію, не відповідає вимогам ownership unbundling в частині володіння активами. При цьому секретаріат указав на необхідність внесення в українське законодавство змін, які б дозволили сертифікувати оператора за моделлю ISO.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. НЕК знаходиться в підпорядкуванні Міністерства фінансів.

Зараз ви читаєте новину «Сертифікація Укренерго найближчим часом нездійсненна - Копач». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути