Ексклюзиви
пʼятниця, 21 вересня 2018 13:51

СБУ спіймала власника "Полтавабудцентр" Амірханяна на використанні неякісних матеріалів при ремонті доріг

СБУ спіймала власника "Полтавабудцентр" Амірханяна на використанні неякісних матеріалів при ремонті доріг
Служба безпеки України провела обшуки у засновника компанії "Дорлідер" Араїка Амірханяна

Служба безпеки України провела обшуки і вилучила документацію у засновника компанії "Дорлідер" і фактичного керівника компанії "Полтавабудцентр" Араїка Амірханяна, який систематично зриває тендери на будівництво доріг в Україні. Амірханян використовував неякісні будівельні матеріали, що призвело до передчасного руйнування дорожнього покриття.

Служба безпеки інкримінує бізнесменові участь у змові з посадовими особами, підробці та розкраданні. Крім офісів структур Амірханяна, обшук провели на заводі "СПМК-17" - компанії, яку "Полтавабудцентр" вказувала як постачальника цементу та інших матеріалів для своїх будівництв.

В рамках розпочатого досудового розслідування правоохоронці встановили, що Амірханян і його подільники використовували в документації підроблені атестати виробництва асфальтобетонних сумішей. "Дозволи" підприємців були нібито зареєстровані в органі з добровільної сертифікації дорожньо-будівельних матеріалів ДП ​​"Дорожній контроль якості".

Господарі "Полтавабудцентр" підтверджували наявність у них відповідної матеріально-технічної бази, зокрема асфальтобетонних заводів, необхідних для проходження кваліфікаційного відбору і перемоги у відкритих конкурсних торгах. Досудове слідство встановило, що необхідна сертифікація заводів фактично не проводилася і відповідні атестати комерсантам не видавалися. Через відсутність реальних атестованих асфальтобетонних заводів роботи виконувалися з використанням матеріалів сумнівного походження, що призвело до передчасного руйнування дорожнього покриття. Зате за затвердженими актами виконаних робіт матеріали оплачувалися за нормативами високої якості. Справу відкрито за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним).

Тим часом Араїк Амірханян продовжує активно боротися за отримання нових замовлень на ремонт доріг. Як правило, тендерні комітети відхиляють заявки сумнівної компанії. Але ці рішення Амірханян успішно оскаржує в АМКУ. Тільки на даний момент в Антимонопольному комітеті знаходяться 70 скарг, поданих цією компанією.

Наприклад, сьогодні в Антимонопольному комітеті розглядатимуть чотири скарги компанії "Полтавабудцентр" до трьох Служб Автомобільних доріг - до Дніпропетровської, Полтавської та Хмельницької. Ці ж скарги розглядалися на вчорашньому засіданні, але були відкладені, в АМКУ зажадали додаткові документи у сторін. А на одному з засідань заявили, що "не розуміють, що робити з цією скаргою".

Замовники тендерів відзначають, що Араїк Амірханян перейшов від тактики спроб домогтися допуску до тендерів до тактики цілковитого блокування тендерів. Зокрема, Амірханян подає скарги на компанії-конкурентів, чіпляючись за помилки і технічні помилки в тендерній документації. Як пояснюють юристи, Амірханян переводить технічні друкарські помилки
в юридичну площину. Наприклад, подає скаргу на друкарську помилку в назві моделі техніки, яку заявляють учасники тендеру, притому, що замовник тендеру не вимагав вказувати конкретну модель, а тільки наявність необхідної техніки.

"Полтавабудцентр" брали участь в трьох закупівлях, і за трьома ж закупівлями вони направляли скарги. Це дуже великі ділянки, обсяги на 2 млрд і 2,5 млрд грн. "Полтавабудцентр" їх заблокувала, і АМКУ виніс рішення змінити умови тендерної документації, тому що вони не підходили "Полтавібудцентру", я так розумію", - відзначили в САД Дніпропетровської області.

Така ж ситуація в Хмельницькому САД, там відзначають, що "Полтавабудцентр" не відремонтувала жодної ділянки жодної дороги в області, і що у компанії немає необхідних для ремонту і будівництва документів, досвіду і виробничих потужностей. "Полтавабудцентр" запропонувала транспортну схему, по якій планувала вести бетон за 282 км. "Бетон взагалі не підлягає перевезенню на такі великі відстані", - відзначили в САД.

Як повідомляли ЗМІ, "Полтавабудцентр" контролюється бізнесменом Араїком Амірханяном, який раніше неодноразово опинявся в полі зору правоохоронних органів. У компанії немає активів - самоскидів, асфальтоукладальників та іншої техніки. Все це вона бере в оренду у ТОВ "СПМК-17", яка належить брату Амірханяна. Іншими словами, гарантія виконання робіт як така відсутня, так як компенсувати можливі збитки ПП фактично нічим.

Раніше Амірханяна пов'язували зі скандально відомою компанією ПП "Дорлідер". Саме з цієї фірми почалися його махінації з тендерами у 2004 році. Пізніше Араїк Амірханян заснував ще одну компанію з такою ж назвою - ТОВ "СК "Дорлідер". Дві компанії довгі роки працювали в тандемі, влаштовуючи "безпрограшні тендери" і освоюючи мільйони бюджетних коштів. Пізніше "Дорлідеру" заборонили брати участь в тендерах.

Зараз ви читаєте новину «СБУ спіймала власника "Полтавабудцентр" Амірханяна на використанні неякісних матеріалів при ремонті доріг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути