Ексклюзиви
середа, 29 березня 2017 16:34

"Сбербанк" купують, щоб довести до банкрутства: експерти про продаж "дочки" росбанку

"Сбербанк" купують, щоб довести до банкрутства: експерти про продаж "дочки" росбанку
"Сбербанк" купують задешево / Фото: MIGnews.com.ua

"Сбербанк" купують за $130 млн. Це трохи менше за власний капітал банку станом на вересень 2016-го, пише "Комерсант". Gazeta.ua попросила економічних експертів оцінити вартість банку та спрогнозувати долю інших фінансових установ з російським державним капіталом.

Олександр Жолудь, економіст:

– 130 мільйонів доларів – невелика ціна. Банки оцінюють з огляду на суму власного капіталу. Він належить власнику, а активи і пасиви містять запозичення. На піці, коли був загальний бум і західні банки заходили в Україну, банк коштував до семи капіталів. Головне питання тут не в ціні, а в тому, чи дійсно є такі гроші і чи це реальний продаж. Зміна власників може бути номінальною. Формально участь російського державного капіталу приберуть.

Російська федерація як держава хоче позбутися такої власності. Тоді Росія знімає із себе відповідальність. Зараз РФ була змушена вливати гроші в цей банк, щоб підтримувати його на плаву. Нові власники можуть довести банк до банкрутства, а Росія не відповідатиме за наслідки. Це будуть проблеми приватних власників, але вони - не в Україні. До них не зможуть дістатися наші правоохоронні органи. Росія виграє від цього, але не впевнений, що від цього виграють українські вкладники чи Україна.

Нові власники можуть довести банк до банкрутства

Навряд "Сбербанк" лишатиметься таємною "дочкою" російського банку. Передавати інформацію про українських клієнтів не дозволить нагляд Нацбанку. Росія хоче позбутися всіх українських банків, де є кінцевим власником. Поки що ми не дозволяємо їй це зробити. Нацбанк навіть змусив докапіталізувати ці банки і викласти круглі суми. Пробуватимуть покинути український ринок, щоб уникнути зайвих витрат.

Олександр Охріменко, директор Українського аналітичного центру:

– Ці гроші покриють витрати на переоформлення фінустанови. Такий банк за сприятливих умов коштує мільярд доларів. Ця сума - мінімальна.

Російські зв'язки все одно залишаться

Зараз в Україні важко продати банк. Можуть домовитися продати його не за реальні гроші. Покупці виплатять цю суму з майбутнього прибутку. Економічний зиск у покупців теж є. Якщо стане банком з європейським капіталом, може змінити формат роботи. Можуть згорнути якісь програми. Натомість впровадять в Україні якісь європейські банківські продукти. Російські зв'язки все одно залишаться. Однак приватний власний захоче управляти банком самостійно. Решта російських банків продадуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк може заборонити продавати "Сбербанк" - експерти

Тарас Загородній, економічний експерт:

– Банк коштує 2-3 капітали. Але 30-40% кредитного портфелю "Сбербанка" неякісні. Працював із позичальниками на Донбасі. Інвестор, що купує банк, має російське походження. Покупка може бути політичною. Якісь гроші за фінустанову заплатять, а потім отримають преференції від РФ. Ситуація зі "Сбербанком" схожа на продаж мережі заправок "Лукойл". Просто змінили вивіски на "Амік". Можливо, не змінять навіть керівництво.

Українці протести зіграли на заниження ціни. Банк - це довіра. Якщо головний офіс закладають шлакоблоками і навколо банку скандал, це погано впливає на ціну.

Побачимо приток російського капіталу в Україну

Інші банки з російським державним капіталом продаватимуть пов'язаним приватним інвесторам. Але з українського ринку вони не підуть. Побачимо приток російського капіталу в Україну, бо ми - в зоні вільної торгівлі з ЄС. Актив ціною в 1 гривню, за 3-4 роки коштуватиме 10 тільки завдяки цій зоні. За кілька років Україна стане базою для відмивання російського капіталу. Перед виборами російського президента в умовах політичної нестабільності тамтешній бізнес переводитиме сюди кошти. Україна може виграти. Вибудувати правила, які не дозволять російському капіталу корумпувати систему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися подробиці продажу "Сбербанка"

Маємо бути прагматичні. Західний капітал ще років з десять до нас не прийде. Спершу олігархи повертатимуть сюди гроші. Потім сюди прийде російський капітал. Він шукатиме притулок в Європі через Україну. Далі вкладатимуть кошти арабські країни. Мають вільні кошти і вкладатимуть їх в Україну. На західні гроші розраховувати не варто. Для європейських інвесторів ми занадто ризикована країна.

Основним акціонером консорціуму, який хоче придбати українську "дочку" "Сбербанка" РФ, є син голови ради директорів "Русснефти" Михайла Гуцерієва Саїд.

16 березня президент Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про санкції щодо п'яти банків з російським капіталом. Санкції діють до 5 банків. За інформацією ЗМІ, російський "Сбербанк" збирається продати другий свій актив в Україні – VS Bank.

Зараз ви читаєте новину «"Сбербанк" купують, щоб довести до банкрутства: експерти про продаж "дочки" росбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути