неділя, 08 травня 2022 20:05

"Санкції проти РФ працюють. Але воювати через це вони не перестануть" - економіст

"Санкції проти РФ працюють. Але воювати через це вони не перестануть" - економіст
РФ показово намагається інтегрувати окуповані українські території в свою економіку, вважає економіст Євген Дубогриз. Фото: Facebook

Світові економічні санкції проти Російської Федерації працюють. Щоб в цьому переконатися, варто починати новини в регіонах країни-агресорки. Там проблеми з усім - від одягу до техніки. Проте це не змусить росіян відмовитися від війни.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповідає економіст Євген Дубогриз.

"Санкції вже працюють. Щоб це зрозуміти, варто почитати місцеві сайти в регіонах РФ. Десь там у Калузі, Челябінську, Тагілі, на Далекому Сході. Там проблеми з усім - побутовою хімією, технікою, запчастинами, одягом. Санкції - це не ракета, яка прилетіла й більше нічого нема. Це поступове скорочення економіки, споживання, відмова населення від звичного комфорту. Це відбувається повільно. Тому не завжди помітно. В РФ професійними є дві організації - Центробанк і мінфін. Вони змогли зупинити паніку там наприкінці лютого. А також розтягнути вплив санкцій у часі. Тому пересічний росіянин бачить, що в нього дедалі гірша ситуація. Але це триває так повільно, що він встигає звикнути. Тому сказати, що Росія перестане воювати через санкції - неправильно. Але в перспективі кількох років у них будуть проблеми з усім, крім енергоносіїв і грошей", - говорить Дубогриз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Фінансова допомога Заходу потрібна не менше, ніж військова. Інакше за кілька місяців доведеться друкувати гроші" - економіст Євген Дубогриз

Натомість РФ показово намагається інтегрувати окуповані українські території. Зокрема, для цього запроваджують "рублеву зону" на Херсонщині й постачають туди свої товари та продукти, каже економіст.

"Це політика. Хочуть інтегрувати регіони у свою економіку, щоб показати Україні й світу, що це вже їхнє. За мірками центробанкінгу, це одна з найнеетичніших речей - на території іншої держави запроваджувати свою валюту. Це те, за що Центробанк Росії має бути не просто виключений з усіх організацій, а й з усіх можливих двосторонніх відносин. Це харам (гріх. - Gazeta.ua) у світовій практиці центробанків. Набіуліна (голова Центробанку РФ. - Gazeta.ua) мала повне право від таких вказівок відмовитися або подати у відставку", - розповідає експерт.

4 травня голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен оголосила про шостий пакет санкцій проти Росії за неспровоковане вторгнення в Україну. До нього увійшла і пропозиція поетапного нафтового ембарго. Під обмеження ЄС потрапили, зокрема, відповідальні особи за вчинення армією Росії звірств у Бучі.

Уряд Великої Британії оголосив про заборону на експорт послуг у РФ.

Зараз ви читаєте новину «"Санкції проти РФ працюють. Але воювати через це вони не перестануть" - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути