понеділок, 22 березня 2021 09:18

Шахраї вигадали нову схему обману українців

Шахраї вигадали нову схему обману українців
Адвокат радить не поспішати переказувати гроші. Фото: pixabay.com

На тлі пандемії в Україні вигадали нову схему шахрайства. Людям телефонують від імені родичів і просять допомогти з лікуванням Covid-19.

Днями шахраї надурили жительку Київської області, передає "Обозреватель". У поліцію вона не зверталася, оскільки сума невелика. Людмилі на мобільний зателефонував чоловік і представився двоюрідним братом. Сказав, що в нього температура 39,2°С.

"Я востаннє свого родича бачила років 10 тому. Чоловічий голос каже, що це Саша. Він не міг назвати, в якій лікарні перебуває, повідомив лише, що забрала його "швидка" з Троєщини. І попросив поповнити йому мобільний телефон на 80 гривень. Звичайно, я одразу відправила гроші. І хвилини не минуло, він телефонує і просить ще підкинути, мовляв, пакет коштує 150 гривень. Я переказала. Попросила сина з ним зв'язатися. Може, йому щось потрібно, а він соромиться мені сказати", – каже вона.

Шахрай повідомив, що підхопив Covid-19. На ліки за добу нібито йде від 800 до 1000 грн, а він уже 5-й день у столичній лікарні. Жінка вирішила сама з'ясувати, де він перебуває, та дізнатися, чим може допомогти. Після дзвінка у "швидку" виявилося, що там пацієнта з прізвищем родича нікуди не відвозили, а на Троєщині Covid-установ немає. В інтернеті син Людмили за номером телефона виявив інформацію, що ця людина не раз дурила в такий спосіб.

Адвокат Іван Ліберман радить не поспішати переказувати гроші, якщо подзвонив дальній родич або невідомий лікар. Якщо ви зрозуміли, що вас обдурили, потрібно звернутися в поліцію. Краще одразу писати заяву в управління або відділення кіберполіції.

"У наш час довірливість занадто дорого обходиться. Після того, як вам повідомили, що хтось хворий, зв'яжіться з близькими людьми цього хворого. Уточніть, чи дійсно він у клініці і йому потрібна допомога. Тільки переконавшись у тому, що він потребує, віддавайте гроші. Звичайна поліція вашою справою не займатиметься. Їм не цікава сума у 200 гривень і навіть у 20 тисяч. А ось кіберполіція зобов'язана цим зайнятися. Часто такі справи розслідуються і доходять до суду", – каже адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шахраї називаються офіціантами і видурюють гроші: як вберегтися

В Україні розкрили нову схему шахрайства щодо туристів. Потрапивши на яку, можна втратити гроші і лишитися без відпочинку.

Зараз ви читаєте новину «Шахраї вигадали нову схему обману українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути