Ексклюзиви
неділя, 19 січня 2020 21:10

Ринок праці: як зміняться вимоги роботодавців

Ринок праці: як зміняться вимоги роботодавців
Поступово зникатимуть обмеження за віком працівників. Фото: 5 канал

Сьогодні багато компаній переходять на гнучкий графік роботи, встановлюють нові вимоги, готові підвищувати заробітну плату та пропонують бонуси працівникам.

Наступні роки ринок праці зміниться ще більше. Кого шукатимуть роботодавці та які практики підуть у минули пише The Point.

Вища освіта

Знання стають відкритими. Професії щодня змінюються. Людині потрібно швидко навчатися новому. Вже сьогодні диплом про вищу освіту не гарантує, що ви отримаєте роботу. Знання та навички краще показувати на практиці. Компанії намагаються впливати на програми навчання в університетах, бо хочуть отримувати спеціалістів, які готові до реальної роботи. Популярними стають гнучкі формати навчання. Йдеться про інтенсивні курси, тренінги, онлайн навчання. Щоправда більшість компаній не поспішають забирати з тексту вакансій рядок про наявність диплому про вищу освіту.

Обмеження

Поступово можуть зникнути обмеження за віком. Звісно деякі роботодавці досі шукають працівників до 35 років, однак цей тренд відходить у минуле. На роботу готові брати і людей старше. Головна умова - вдосконалення знань та навичок. Сьогодні існує безліч програм та тренінгів, де можна актуалізувати свої вміння, або навчитися новим.

"П'ятиденка"

Регулярно з'являються новини, що компанії з США чи Європи працюють 4 дні у тиждень. За цей час встигають виконати ту ж роботу, що за 5 чи 6 днів. Це відбувається за рахунок підвищення продуктивності. Працівники більше відпочивають та ефективніше розподіляють свій час. Деякі компанії скорочують тривалість робочого дня чи, наприклад, пропонують плаваючий вихідний у п'ятницю. Щоправда найближчим часом український ринок праці навряд чи чекають такі зміни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців працюють легально

Боси

У світі більшість компанії переходять на систему управління, де повноваження не зосереджуються в руках однієї людини. Вони розподіляються між командами, а колективи стають самоорганізованими. Крім того, зменшити вплив керівників допомагають сучасні технології. Наприклад, встановлення завдань та контроль за допомогою мобільних додатків.

Робоче місце

Віддалена робота вже стала звичною справою. Щоправда можливість працювати віддалено трансформується. Наприклад, є випадки, коли будівельною технікою керують з іншого континенту. Нещодавно в Індії лікар успішно провів кілька віддалених операцій на серці за допомогою судинного робота, джойстиків та відеомонітора.

Українцям готують новий Трудовий кодекс. Він замінить нинішній КЗпП, якому виповнилося майже півстоліття. На сайті Верховної Ради з'явився текст урядового законопроекту "Про працю", зареєстрованого в парламенті під номером 2708.

Зараз ви читаєте новину «Ринок праці: як зміняться вимоги роботодавців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути