вівторок, 12 вересня 2017 13:54

Ручне регулювання ціни на вугілля - це корупція - Сазонов

Ручне регулювання ціни на вугілля - це корупція - Сазонов
Політолог Кирило Сазонов каже, що будь-яке правило, прописане письмово, прив'язане до світових цін – це краще, ніж ручне управління. Фото: Час Пик

Формування ціни вугілля в ручному режимі без прив'язки до міжнародних індексів призведе до корупції у вугільній галузі.

Про це в ефірі "112 телеканалу" заявив політолог Кирило Сазонов.

"Що буде, якщо скасувати формулу (Роттердам+. - Ред.)? Тоді постане питання, як встановлювати ціни. Вручну міністр встановлюватиме? Вибачте, але це відразу така корупція. Тобто це має ангел там стояти. Що таке – міністр приймає рішення, скільки купувати вугілля? Ну, все. Йому валізами нестимуть гроші, на нього тиснутимуть, це буде страшно. Будь-яка формула, будь-яке правило, прописане письмово, прив'язане до світових цін – це краще, ніж ручне управління. Ручне керування – завжди корупція", - сказав він.

Політолог також зазначив, що держава веде єдину політику встановлення цін на енергоресурси – прив'язка до міжнародних індексів. Встановлення двох різних цін на вугілля власного видобутку та імпортний ресурс призведе лише до зниження видобутку та закриття шахт. "У чому був сенс встановлення однієї ціни на імпортне вугілля і на внутрішнє? Це слизьке ставлення до наших співробітників. Тобто імпортним шахтарям ми платимо в доларах і добре, імпортним газовикам платимо в доларах добре, за імпортну нафту ми платимо в доларах добре, а наші? А нашим ми заплатимо в гривні і поменше. У нас тому і внутрішнього попиту немає, і шахти закриваються, і газовидобутку немає", - заявив Кирило Сазонов.

3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Згідно з нею, вугільна складова у тарифі на електроенергію ґрунтується на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

Ціну реалізації вугілля для державних шахт встановлює Міністерство енергетики та вугільної промисловості. 30 серпня ціну підвищили на 10% з 2000 до 2200 грн для поліпшення ситуації в енергобезпеці країни.

Зараз ви читаєте новину «Ручне регулювання ціни на вугілля - це корупція - Сазонов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути