понеділок, 09 листопада 2020 13:12

Розвінчали міфи про використання програмних РРО

Розвінчали міфи про використання програмних РРО
Необов'язково купувати спеціалізовані касові апарати чи принтери для друку фіскальних чеків. Фото: pexels.com

Із набуттям чинності законів про програмні PPO - реєстратори розрахункових операцій - та фіскалізацію з'явилось багато міфів та фейків навколо їх використання.

Нові закони передбачають багато позитивних новацій, як-то механізм кешбеку для споживачів, можливість використовувати РРО в смартфоні. Утім, противники фіскалізації активно поширюють у соцмережах неправдиву інформацію щодо використання PPO, повідомляє Європейська бізнес асоціація.

Одним із найпопулярніших міфів є твердження, що нові закони примушують абсолютно всіх продавців, навіть бабу, яка продає овочі на базарі, використовувати касові апарати. Це не є правдою. Стаття 9 Закону про використання РРО чітко зазначає, що касові апарати або їх програмні аналоги не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та в разі торгівлі продуктовими або промисловими товарами за готівку на ринках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому уряд насправді переносить впровадження касових апаратів. Думка експерта

Також необов'язково купувати спеціалізовані касові апарати чи принтери для друку фіскальних чеків. Закони дозволяють замість касового апарату використовувати будь-який наявний у продавця гаджет, як-то мобільний телефон, ноутбук або планшет. Крім цього, програмний РРО автоматично генерує чек в електронному вигляді і передає його на сервер податкової, а також в смартфон споживача, отже можна не роздруковувати його.

Багато підприємців не бажають використовувати програмний РРО через його начебто високу вартість та складність у використанні. Сьогодні є багато недорогих програмних РРО від приватних компаній, вартість встановлення та обслуговування яких становить близько 140 грн на місяць. При цьому, зараз для того, щоб фіскалізувати онлайн операції, достатньо прописати свою касу, і всі операції автоматично фіскалізуються. Такий РРО працює 24/7 повністю автоматизовано.

До того ж РРО можна використовувати навіть без доступу до інтернету. Інформація буде автоматично передана в сервер податкової із запізненням, після того як інтернет-з'єднання зі смартфоном або ноутбуком буде поновлене.

Верховна Рада не підтримала проєкт закону про перенесення термінів введення реєстраторів розрахункових операцій для малого бізнесу на 1 січня 2022 року. Таким чином, з 1 січня 2021-го набуде чинності закон про введення електронного чека, що зобов'язує фізичних осіб-підприємців використовувати в господарській діяльності РРО.

Зараз ви читаєте новину «Розвінчали міфи про використання програмних РРО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути