пʼятниця, 03 серпня 2012 12:26

Розрахунки готівкою можуть обмежити до 150-200 тисяч гривень - експерт

Розрахунки готівкою можуть обмежити до 150-200 тисяч гривень - експерт
Експерт: Оптимальною сумою обмеження готівкових розрахунків в Україні буде 150-200 тис. грн. Фото: news2000.com.ua

Оптимальною сумою обмеження готівкових розрахунків в Україні буде 150-200 тис. грн.

Таку думку висловив генеральний директор інвестиційно-банківської компанії Вадим Браїловський в ефірі Першого ділового каналу.

"Якщо взяти досвід Європи, то в Греції це 1,5 тисячі євро, Італія з 1 липня обмежила до 1 тисячі євро ... В Україні, думаю, ми можемо побачити 150-200 тисяч гривень. На мій погляд, це розумна сума обмеження", - сказав він.

За його словами, обмежуючи готівкові розрахунки, Національний банк намагається вивести економіку з тіні.

"На мій погляд, основна причина - це виведення з тіні капіталу, який перебуває в країні. Віце-прем'єр Сергій Тігіпко в червні заявив, що фонд заробітної плати становить 450 мільярдів гривень, а тіньовий - 145 мільярдів гривень. За оцінками Національного банку - від 50 до 70 мільярдів доларів", - зазначив Браїловський.

Нагадаємо, у Верховній Раді 21 червня був зареєстрований ініційований НБУ законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків)" №10656.

Законопроект передбачає врегулювання таких питань, як ведення Нацбанком реєстру платіжних систем та систем розрахунків в Україну, їх учасників та операторів послуг платіжної інфраструктури, а також надання їм права діяльності в Україні тільки після реєстрації в НБУ, надання НБУ права встановлювати порядок проведення в Україну маршрутизації, клірингу та взаєморозрахунків між учасниками платіжних систем за операціями, проведеними в Україну з використанням платіжних карт, емітованих банками-резидентами, та забезпечення формування та розміщення гарантійних депозитів членів платіжних систем за операціями, що здійснені в межах України з використанням платіжних карт в національній валюті України на рахунках в НБУ або в банках України.

Парламент 4 липня прийняла даний законопроект у першому читанні.

Зараз ви читаєте новину «Розрахунки готівкою можуть обмежити до 150-200 тисяч гривень - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути