середа, 19 червня 2019 11:38

"Роттердам+" закінчився - Герус про скандальну формулу

В Україні тариф Роттердам+ закінчився. Теплова генерація фактично не заробляє на ньому.

Розрахунковий тариф ТЕС згідно формули Роттедам+ у першому півріччі 2019-го мав би складати 2 грн за кВт/год, свідчать дані Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг. Водночас в останню декаду травня тариф упав до 1,53 грн за кВт/год. Про це написав у Facebook представник Зеленського в уряді Андрій Герус.

Автор: Facebook
  В останню декаду травня та першу декаду червня цього року тарифи ТЕС на 17%-24% нижче, ніж були минулого року в аналогічні періоди.
В останню декаду травня та першу декаду червня цього року тарифи ТЕС на 17%-24% нижче, ніж були минулого року в аналогічні періоди.

З початку червня тариф ще знизився до 1,43 грн.

"В останню декаду травня та першу декаду червня цього року тарифи ТЕС на 17%-24% нижче, ніж були торік в аналогічні періоди. Тобто за червень вугільні елетростанції отримають приблизно на 1,5 мільярдів гривень менше, ніж отримали би при фактичному тарифі "Роттердам+". Загалом за другий квартал 2019-го за фактичної формули тарифна виручка була б на 3 мільярди гривень більша", - пояснив Герус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українці заплатили за "договорняки" з Ахметовим

За його словами, фактична ліквідація"Роттердам+" відбулася завдяки великому публічному резонансу та висвітленню цієї корупційної формули у медіа.

"Щоб не було і формального існування цієї формули, президент подає законопроект до парламенту, щоб змінити "Роттердам+" на "Роттердам-", - наголосив Андрій Герус.

Формула "Роттердам+" була введена постановою НКРЕКП №289 3 березня 2017-го "Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ціни електричної енергії". Згідно з даною постановою, до ціни електроенергії закладалася вартість вугілля, виходячи з котирувань індексу API2 європейського хабу ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен).

Зараз ви читаєте новину «"Роттердам+" закінчився - Герус про скандальну формулу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути