пʼятниця, 15 березня 2019 13:28

"Роттердам плюс" критикують ті, хто нічого не розуміє у вугільній галузі - вугільна профспілка

"Роттердам плюс" критикують ті, хто нічого не розуміє у вугільній галузі - вугільна профспілка
Голова Незалежної профспілки гірників Донбасу Микола Волинко каже, що державна вугільна галузь потребує кардинального реформування. Фото: hvylya.net

Голова Незалежної профспілки гірників Донбасу Микола Волинко в інтерв'ю "Бізнес Медіа" заявив, що формулу "Роттердам плюс" критикують ті, хто нічого не розуміє у вугільній галузі і не може оцінити позитивний вплив ринкового ціноутворення на обсяг видобутку.

Після подій на Донбасі енергетичну безпеку країни вдалося забезпечити за рахунок того, що вугільні ТЕС у ситуації втрати шахт на Донбасі отримали кошти закуповувати імпортне вугілля. "Ті, хто нічого не розуміє у вугільній галузі, критикують формулу "Роттердам плюс". Але якщо вивчити динаміку обсягів видобутку, видно позитивний вплив. Українське вугілля роками штучно коштувало дешево, так визначали якісь чиновники, тепер вартість видобутку вугілля на державних шахтах вище роттердамської ціни. Там тільки чотири з тридцяти трьох приносять прибуток", - зазначив голова Незалежної профспілки гірників.

Волинко також зазначив, що приватні шахти, на відміну від державних, не отримують дотацій. При цьому в Україні немає жодної збиткової приватної шахти, чого не скажеш про державні. Тому державна вугільна галузь потребує кардинального реформування. "Недержавні підприємства знайшли гроші на виробництво, інвестування в розвиток. Частина грошей (на модернізацію державних шахт. - Ред.) може прийти з-за кордону у вигляді інвестицій, якщо буде приватизація. Але тут знову потрібен ринок. Іноземці не захочуть залежати від державного регулятора", - зазначив він.

Основною причиною критики формули Роттердам+ експерт називає популізм і бажання знизити тарифи на електроенергію для промислових споживачів. "Цим страждали базіки від політики. Популісти. Наприклад, недавно з такою заявою виступив керівник Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг. Ці люди захищають певні інтереси певних людей. Це не прості споживачі. І комунальні послуги тут взагалі ні при чому, до них ця формула ніякого відношення не має. Зате власники енергоємних промислових підприємств через формулу "Роттердам плюс" змушені розщедрюватися", - сказав він.

Як повідомлялося, Європейська асоціації вугілля та лігніту (EURACOAL) визнала, що формула "Роттердам+" сприяла приведенню українського ринку вугілля у відповідність до вимог ЄС і була, мабуть, єдиною можливістю здійснити перехід від старої системи до європейської в умовах, що склалися.

Зараз ви читаєте новину «"Роттердам плюс" критикують ті, хто нічого не розуміє у вугільній галузі - вугільна профспілка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути