середа, 29 жовтня 2014 11:09

"Роснефть" пропонує Путіну план помсти за санкції

"Роснефть" пропонує Путіну план помсти за санкції
Фото: mfd.ru

Нафтова компанія "Роснефть" запропонувала список заходів проти країн, які ввели санкції щодо Росії.

Пропозиції компанія відправила на ім'я президента РФ Володимира Путіна. Наразі їх вивчають у профільних відомствах, пише "Коммерсантъ".

Зокрема, "Роснефть" запропонувала розглянути запровадження 100% оплати поставок газу в Євросоюз, заявили газеті кілька федеральних чиновників. "Це вимога призведе до покращення економіки "Газпрому" і погіршення становища європейських покупців газу, оскільки потребує залучення великих обсягів оборотних коштів", - процитував газеті документ один із чиновників.

Також "Роснефть" запропонувала не повертати вже поставлене в Росію нафтогазове обладнання, щодо якого введено заборону на використання в російських проектах. "По суті, експропріація техніки у західних сервісних і нафтогазових компаній", - повідомив виданню один із співрозмовників.

Серед інших пропозицій "Роснефти" - обмеження міжнародної кооперації у використанні російських модулів МКС, заборона на утилізацію ядерних відходів з Євросоюзу та США в Росії. Компанія також пропонує можливий арешт майна цих країн і громадян на території Росії в якості забезпечувального заходу при невиконаних контрактах. Крім того в пропозиціях міститься пункт про введення вимоги до російським нафтогазовим компаніям виплачувати борги європейським і американським банкам тільки на підставі рішення Банку Росії.

"Роснефть" запропонувала також надавати фінансову підтримку компаніям, які потрапили в різні санкційні списки. Джерелами можуть виступати резерви Центробанку і засоби суверенних фондів. Серед іншого пропонується спростити процедуру реєстрації довгострокових програм випуску облігацій нафтогазових компаній.

Нагадаємо, компанія "Роснефть" потрапила під санкції Заходу проти агресивної політики Кремля, які набрали чинності 12 вересня. У жовтні "Роснефть" звернулася із заявкою на отримання коштів з Фонду національного добробуту (ФНБ) на суму більше 2 трильйонів рублів (близько $50 млрд).

Зараз ви читаєте новину «"Роснефть" пропонує Путіну план помсти за санкції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути