четвер, 17 січня 2013 17:40

Росіяни напророкували Україні апокаліпсис: тотальне зубожіння і масові бунти

Росіяни напророкували Україні апокаліпсис: тотальне зубожіння і масові бунти
Борис Кагарлицький. Фото: svoboda.org

Україна не зможе в 2013 році побороти кризу в економіці. Ситуація продовжить погіршуватися. Рівень життя ще більше знизиться, а гривня може знецінитися.

До такого висновку прийшли фахівці Центру економічних досліджень Інституту глобалізації та соціальних рухів (ІГСО), проаналізувавши ситуацію в українській економіці.

"Політика уряду Віктора Януковича провалилася: дешевизна робочої сили і членство в СОТ не привели до припливу інвестицій. Країну очікує соціальний вибух. Якщо на сировинних ринках світу в 2013 році розгорнеться значне падіння, події в Україні можуть розвиватися стрімко", - сказано в повідомленні, розміщеному на сайті ІГСО.

Російські економісти зазначили, що напередодні новорічних свят в Україні скоротився попит на споживчі товари, і ціни на продукти харчування знизилися.

"Рівень життя в країні продовжує падати. Йде зубожіння населення, і без того дуже бідного. Повністю провалився план влади, згідно з яким зближення з ЄС, слідування рецептам МВФ і СОТ забезпечить розвиток країни", - вважає Директор ІГСО Борис Кагарлицький.

За словами керівника Центру економічних досліджень ІГСО Василя Колташова, замість припливу інвестицій в Україні розвивається криза.

"Можна очікувати, що за 2013 ситуація в українській економіці ще більше погіршиться. Промислове виробництво навіть без потрясінь на світовому ринку здатне впасти на 8-9%. Валютні резерви зменшуються, а невдоволенні в суспільстві зростає", - зазначив Колшатов.

Росіяни вважають, що перспективу масового обурення не можна виключати: "неоліберальний курс Віктора Януковича провалився".

Експерти нагадали, що Державна служба статистики за підсумками 2012 зафіксувала зниження цін в країні - за рік дефляція становила 0,2%, що, головним чином, результат скорочення попиту на продукти харчування. Вони також підкреслили, що восени сталося прискорення спаду промислового виробництва. За даними Держстату, у вересні 2012 року скорочення сягнуло 7%, порівняно з вереснем 2011 року. Золотовалютні резерви НБУ за грудень скоротилися на $0,83 млрд і становили на початок 2013 року близько $24,55 млрд. За минулий рік вони зменшилися на $7,25 млрд.

"Український уряд намагається запевнити суспільство і ділові кола у перспективі зміцнення гривні. Однак пошуки іноземної допомоги вказують на скрутне становище", - підсумували російські експерти.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни напророкували Україні апокаліпсис: тотальне зубожіння і масові бунти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути