пʼятниця, 26 жовтня 2012 05:00

"Суспільство на грані. Перед президентськими виборами точно буде соціальний вибух"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Ілля Василенко, 24 роки, краєзнавець, місто Карлівка на Полтавщині:

— Моїй мамі до пенсії добавили 12 гривень — отримує менше тисячі. Дивиться рекламу "Регіонів" по телевізору й ледь не плаче. Каже: "Де ж та стабільність? Чому знущаються з людей?". Суспільство на грані. Перед президентськими виборами точно буде соціальний вибух. Наступний президент прийде від опозиції. Зараз голосуватиму за "Батьківщину". Не хочу розпорошувати голоси. Хоча маю купу питань до Яценюка по партійному списку.

Олена Мармузова, 75 років, пенсіонерка, колишня вчителька англійської, Луганськ:

— Як голосували за Партію регіонів, так і будуть голосувати. Тому що всюди висить їхня реклама, по телебаченню одні "Регіони". Думаю, зараз вони дуже сильні. Серед знайомих є такі, хто збирається голосувати за комуністів чи УДАР, бо це нова партія. Єдине, чим незадоволені, — що Кличко сплачує податки в Німеччині.

Павло Зібров, 55 років, співак, Київ:

— Завжди підтримував Юлію Тимошенко, скільки ми знайомі. Але справа не лише в особистій симпатії. Зараз виборча кампанія, я більше буваю у регіонах, спілкуюся з людьми. Влада народ не пестить. Так, як є, залишатися не може. Країні потрібні зміни. Зроблю все, аби мої друзі й знайомі проголосували. Так чи інакше, після виборів розподіл сил у Раді буде інший. Більшість людей підтримуютьУДАР, Об'єднану опозицію. Чимало киян, хоч як дивно, за "Свободу". Приміром, у моєму колективі — половина. Мені приємно, що вони "на русском язикє", а голосуватимуть за "Свободу". Після виборів не буде як тепер. І це вже добре.

Володимир Курило, 46 років, системний інженер, Червоногвардійський район міста Макіївка, Донецька область:

— Раніше ходив на вибори заради батьків. Вони кожного разу сподівалися, що їм підвищать пенсію. Заради них і за "Регіони" голосував, і за комуністів. Зараз проголосую за Радикальну партію. Олег Ляшко неспокійний й інших депутатів тормошитиме.

Микола Головатюк, 75 років, пенсіонер, колишній будівельник, село Розсоховатка Катеринопільського району Черкаської області:

— Увесь час був за соціалістів, доки не зрадили й не об'єдналися з "регіоналами" та комуністами. Мороз по радіо попросив вибачення за це об'єднання. Мені подобається те, що вони за пенсіонерів, зробили закон про дітей війни. Але доки соціалісти спали, з'явився Ляшко з хорошою програмою. От тільки з вилами він трохи перегнув. "Свобода" теж радикально виступає. Ляшко і Тягнибок — це справжня опозиція, от тільки чому вони не об'єднаються? Мабуть, Ляшко радикальніший.

Олександр Задніпровський, 59 років, актор, Київ:

— Я — за "Свободу" як політичну силу і за мажоритарника від УДАРу. Свідомо голосую за те, аби в майбутньому щось змінилося. Тішить, що серед тих, із ким спілкуюся, всі настроєні опозиційно.

Антон Парамбуль, 34 роки, коваль-художник, Львів:

— Колись одна розумна людина сказала: якби вибори щось змінювали, їх би вже давно заборонили. Змінити щось можна тільки зміною свідомості людей. Це має бути революційний шлях, а не парламентаризм.

Валентина Полуніна, 53 роки, обліковець фермерського господарства із села Луначарське Бердянського району Запорізької області:

— Люди в шоці від того, що відбувається в країні. Особливо це видно на місцевому рівні. Майже ніхто відкрито не говорить, за кого голосуватиме. А ті, хто каже, — за комуністів. Я голосуватиму за опозицію. Але тільки тому, що хочеться хоч трохи підтримати Юлю. Треба, щоб у Верховній Раді з'явилися нові люди, нові ідеї, нові підходи. Але надії на це майже нульові.

Іван Марчук, 76 років, художник, Київ:

— Вагаюся між трьома файними хлопцями — Яценюком, Кличком і Тягнибоком. Хоча вони все одно пересваряться. Тому раджу їм піти до школи і спитати будь-якого хлопчика, як перемогти великого дядька. "Легко, — скаже пацан. — Ми якщо підемо двоє, троє, а то і більше, то його повалимо". А наші політики таких простих речей не знають.

Марта Ясінська, 67 років, пенсіонерка, торгує газетами на площі Франка у Львові:

— Проголосую за "Свободу". Вони єдині справжні націоналісти. Їхні хлопці билися у Києві з міліцією за рідну мову, захищають наших національних героїв, премію імені Степана Бандери запровадили. Якщо вони прийдуть до влади, щось зміниться і ми почнемо жити краще. Дітям повернуть правдиву історію, почнуть боротися з пияцтвом. Подружки деякі хочуть голосувати за опозицію, бо їм Юльку жалко.

Олег Рябо, 57 років, скульптор із міста Комсомольськ на Полтавщині:

— На минулих президентських виборах я підтримував Януковича. Тепер голосуватиму за його партію. Він хоче зробити середній клас, аби було менше багатіїв та злиднів. Прийняв Податковий кодекс. Схвалюю закон про мови. Завжди говорив російською, хоч можу і по-українському.

Марія Хавроненко, 39 років, робітниця, місто Курахове Донецької області:

— Я проголосувала би проти всіх, але такої графи немає. У нас на роботі кажуть: голосуй — не голосуй, а переможе Партія регіонів. Тому що вони — бандити, і вже розпланували все на 100 років уперед. По-доброму владу не випустять. Коли були вибори президента, нам на роботі говорили, за кого голосувати. Цього разу зборів іще не було, але все начальство на підприємстві — члени Партії регіонів. Мої батьки недавно отримали 1000 гривень із радянських вкладів і голосуватимуть за "регіоналів". Вони лають владу, але обоє вбалакують мене теж піти проголосувати за "Регіони". Про те, що, крім партій, буде ще й список окремих кандидатів, я узнала тільки від вас.

Ірма Вітовська, 38 років, акторка, Київ:

— Я, звичайно, піду на вибори. Якщо не йти, тоді навіщо скаржитися, що в нас усе погано? Утім, вибирати нема з кого. Україна хворітиме, доки не зміниться кілька поколінь. Сьогодні в моєму середовищі про політику майже не говорять. Бо про кого говорити? Політиків багато, а державників немає. Політики думають про свої інтереси, а державники мають дбати про майбутнє України. Я чекаю на нових харизматичних людей. Вони мусять з'явитися.

Людмила Савчук, 43 роки, колишня медсестра, зараз збирає яблука в саду у фермера в селі Дубмаслівка Немирівського району Вінниччини:

— Спочатку думала голосувати за кандидата від Юльки. Але вже сумніваюся. Мене аж тіпає, як показують рекламу, де Тимошенко істеричним голосом верещить, як сильно вона нас усіх любить. Мене смішить найбільше Ляшко. Шут гороховий, але не дратує. За нього й голосуватиму. У нас багато за Кличка підуть. Але то — олігарх, я йому не вірю.

Валентина Жмура, 58 років, учителька історії в школі №74 Донецька:

— Моя позиція така: перемога демократичних сил — наш єдиний порятунок. Якщо прийде нормальна влада, вона зробить всенародне віче і вирішить, яким шляхом піде держава. Досі не ясно, що ми будуємо: чи капіталізм із людським обличчям, чи то соціалізм зі звірячим. Я — за "Свободу". Партія регіонів боїться "Свободи", а це перешкодить їм хапати так, як вони звикли. У нас у школі в дільничній комісії працюватимуть чесні люди. Результати вони покажуть такі, як будуть насправді, хоча і кажуть, що в окружній комісії все підтасують.

Василь Вірастюк, 38 років, володар титулу "Найсильніша людина світу", Київ:

— Постійно обговорюємо з колегами вибори. Більшість не знають, кому віддати свій голос. Немає певності в жодній силі. Мене також розчарували ті, за кого вболівав раніше. Однак прийду і проголосую — хоча би для того, щоб моїм голосом не скористалися.

Валентина Закоморна, 26 років, учителька української мови та літератури у селі Новотроїцьке Бердянського району Запорізької області:

— Я — за Партію регіонів. Мені подобається, як вони працюють. Не все, звісно, але порядок наводять, корупцію викорінюють, стараються.

Олена Бова, 55 років, пенсіонерка, працювала головбухом Тростянецької селищної ради Вінницької області:

— Голосуватиму за Партію зелених. Я завжди за них голосую. Треба щось міняти. Хоча б депутатів — потрібні нові й молоді.

Яна Єрмоленко, 35 років, продавець у магазині одягу, мати-одиначка, Луганськ:

— "Батьківщина" — це єдина альтернатива Партії регіонів. Треба, щоб не було монополізму у владі. Якщо наберуть достатньо, це дозволить створити якусь конкуренцію і приймати правильніші рішення. Але у нас у Луганську не люблять Тимошенко. До того ж місцева опозиція нічого не робила протягом виборів. Тільки листівки й нещасну газету роздавали. Були ще якісь мітинги, але на них приходили по троє людей.

Зараз ви читаєте новину «"Суспільство на грані. Перед президентськими виборами точно буде соціальний вибух"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути