вівторок, 15 січня 2013 17:29

Бюрократичні методи Кабміну по виведенню економіки з кризи можуть дати зворотній ефект — Лановий

Бюрократичні методи Кабміну по виведенню економіки з кризи можуть дати зворотній ефект — Лановий
Володимир Лановий: апаратні методи Кабміну дуже обмежені. Фото: liga.net

Економіст Володимир Лановий радить Кабміну дуже обережно послуговуватись методами адміністративного виведення економіки з кризи.

Про це він розповів Gazeta.ua, коментуючи інформацію про те, що Кабмін готує радикальні заходи наповнення бюджету в 2013 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Кабмін збирається поповнювати держбюджет?

"Вихід з кризи пов'язаний з відновленням виробництва і активізацією підприємств, фінансів, торгівлі, тобто це матеріальна базова основа для того, щоб підняти виробництво. Оскільки при падінні виробництва і зменшенні прибутковості, скороченні робочих місць, що відбувається зараз в Україні, менше надходить доходів до бюджету", - пояснив своє бачення експерт.

"На жаль, наші ініціатори в Кабміні користуються апаратними бюрократичними методами, - додав Лановий. -Вони вбачають вихід у тому, щоб більше забрати, вилучити. Такі речі, як вони пропонують, треба робити обережно. Ще раз усе продумати, бо це може викликати зворотню дію. Протидія економіки і суспільства буде приносити негативні результати там, де сподівалися на покращення".

Загалом, економіст оцінив методи Кабміну як "обмежені".

"Можливо, в деяких секторах економіки вони і потрібні, але сподіватися тільки на них — значить, погіршувати економічну ситуацію. В тому числі, це призведе до обмеження економічної свободи і погіршення інвестиційного клімату. До цього краще не доводити, бо можуть бути дуже негативні наслідки", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Раді обирали главу НБУ, штовхалися, а жінки бунтували

На думку Ланового, завжди є можливість примусити економіку працювати.

"Навіть більше: коли влада розписується у своїй безпомічності і складає руки, економіка починає саморозвиток. Це її внутрішня риса — вона сама піднімається. Для цього тільки потрібно створити відповідні умови, розуміти, які важелі впливу матимуть ефективний зворотній результат, а не негативний", - пояснив він.

Нагадаємо, нещодавно в ЗМІ зявилась інформація, що Кабінет міністрів завершує роботу над програмою розвитку економіки на 2013-2014 роки. Зокрема, він передбачає ревізію податкових пільг, виведення з тіні зарплат через впровадження загального декларування доходів, підняття ставок ввізних мит.

Зараз ви читаєте новину «Бюрократичні методи Кабміну по виведенню економіки з кризи можуть дати зворотній ефект — Лановий ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути