Ексклюзиви
вівторок, 26 червня 2007 08:30

Росія збудує газопровід в обхід України

Росія й Італія в суботу оголосили про плани створення принципово нового маршруту доставки російського природного газу в Європу з назвою "Південний потік" в обхід України і Туреччини.

Раніше передбачалося, що проект по доставці російського газу на південь Європи буде реалізовуватися через розширення існуючого російсько-турецького чорноморського газопроводу "Блакитний потік" шляхом його продовження по суші до Стамбула, а потім - через Грецію в країни південної Європи.

Новий план, відповідно до повідомлень компаній, передбачає будівництво газопроводу через Чорне море від компресорної станції "Берегова" (район Джубги в Краснодарському краї) до Болгарії в районі Варни. Довжина морського газопроводу складе близько 900 км на глибинах до 2 км.

Довжина маршруту по трасі "Блакитного потоку", який раніше обговорювався, із продовженням по Туреччині тільки до турецько-грецької границі була б приблизно на 100 км більшою.

За словами заступника голови правління "Газпрому" Олександра Медведєва далі розглядаються два варіанти продовження трубопровідної траси по суші: через Грецію, Албанію і ще один морський перехід на південь Італії, другий - у Центральну Європу через Румунію й Угорщину через Баумгартен.

При цьому північний і південний маршрути "не є альтернативними - вони можуть виявитися взаємодоповнюючими", відзначив менеджер "Газпрому".

Будівництво газопроводу може розпочатися в 2008 або 2009 році.

Раніше президент Росії Путін пропонував Туреччини взяти участь у продовженні газопроводу "Блакитний потік" через її територію до Італії , пише "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Росія збудує газопровід в обхід України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути