середа, 04 липня 2012 10:03

Росія вимагає від України закачати в сховища ще 8 мільярдів кубів газу

Росія вимагає від України закачати в сховища ще 8 мільярдів кубів газу
Олексій Міллер і Юрій бойко провели чергові переговори. Фото: gazeta.ua

На останніх переговорах в Москві Росія зажадала від України збільшити обсяги заповнення сховищ мінімум на 8 млрд куб. м.

Як розповіло виданню джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, під час переговорів Росія зажадала збільшити закупівлі газу "Нафтогазом" з 27 до 35 млрд куб. м, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Росія качає газ і права".

Згідно з підписаною з "Газпромом" угодою, Україна повинна щорічно купувати не менше 41 млрд куб. м газу. Однак, виходячи із затвердженого Кабінетом міністрів газового балансу на 2012 рік, "Нафтогаз" цього року планує закупити лише 27 млрд куб. м.

"Нам сказали, що для безперешкодного проходження осінньо-зимового періоду в ПСГ треба закачати ще 8 мільярдів кубометрів газу, сплативши їх додатково", - розповів співрозмовник видання.

Джерело в "Газпромі" вчора підтвердило виданню, що російська монополія вимагає збільшити закачування газу в ПСГ, вважаючи, що обсягів, запланованих України для закачування, недостатньо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк заплатив 16 тисяч гривень за пісню про "натруджену гривню"

Однак Україна відповіла відмовою на цю пропозицію, стверджує співрозмовник видання.

"Доводи "Газпрому" непереконливі. Приміром, транспортуючи газ по Nord Stream ПСГ взагалі не використовуються. Тому аргументи російської монополії про те, що для забезпечення стабільної прокачування газу в ЄС Україна повинна закачати великі обсяги, недоречні", - говорять в Міненерго.

Нагадаємо, що в "Нафтогазі" погодилися створити у власних підземних газосховищах резерв російського природного газу, який "Газпром" буде поставляти в ЄС. Досі Україна заявляла, що резерв повинен сформувати сам "Газпром", але в підсумку погодилася витратити на це $2 млрд доходів, отриманих від транзиту російського палива. Домогтися поступок від України російській монополії допомогли європейські споживачі газу.

Зараз ви читаєте новину «Росія вимагає від України закачати в сховища ще 8 мільярдів кубів газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути