пʼятниця, 05 грудня 2014 11:36

Російський бізнес Путіну не вірить - ЗМІ

Російський бізнес Путіну не вірить - ЗМІ
Фото: cont.ws

У посланні Федеральним зборам президент Російської Федерації Володимир Путін пообіцяв бізнесу підтримку і свободу від тиску чиновників: "наглядові канікули", повну амністію повернутих капіталів і мораторій на податкові зміни, приватну власність і свободу підприємництва він назвав базовими цінностями.

Представники бізнесу та економісти скептично ставляться до проголошених ініціатив президента і вважають, що далеко не всі обіцянки вдасться виконати, пишуть "Ведомости".

"Надії ринку на економічний порядок денний не виправдалися", - заявила економіст Альфа-банку Наталія Орлова.

Президент вже обіцяв не підвищувати податкове навантаження на бізнес до 2018 року в бюджетному посланні в 2012 року, нагадує Вадим Заріпов з "Пепеляєв груп".

Але податковий тягар на підприємців всупереч обіцянці збільшився. З 2015 року податок на дивіденди підвищується з 9 до 13%, фіскальне навантаження зростало і побічно, зазначає він: через підвищення порогу відрахувань в Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування, введення нових зборів з бізнесу. А для нерухомості зросла податкова база: майнові податки перекладаються на кадастрову вартість об'єктів.

Водночас, пише Bloomberg, недовіра бізнесу до ініціатив президента Путіна спровокована також недавніми гучними справами проти олігархів.

Як пише видання, поневіряння мільярдера Володимира Євтушенкова - одна з причин, чому економісти можуть скептично поставитися до спроб Путіна привернути капітали назад. "Повна амністія капіталів - ідея цікава, але якщо врахувати весь розмах скептицизму в бізнес-співтоваристві, є сумніви: не факт, що вона зможе по-справжньому переломити ситуацію", - зауважив аналітик Володимир Количев ("ВТБ Капітал").

Путін також заявив, що пора задіяти інструменти протидії валютним спекулянтам. Але Петро Матіс, спеціаліст з валютних стратегій (Rabobank, Лондон), вважає: "Його вербальної інтервенції виявиться недостатньо, поки ЦБ дійсно не скористається усіма інструментами, якими володіє".

Путін закликав у середньостроковій перспективі знизити зростання цін до 4%. "Завдання економічного зростання, встановлені Путіним, "абсолютно нереалістичні", а запропонована амністія капіталів - "явна" прикмета зростаючої ізоляції Росії", - переказує газета слова Санни Куронен, аналітика Nordea Markets.



Зараз ви читаєте новину «Російський бізнес Путіну не вірить - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути