середа, 17 грудня 2014 17:26

Російські олігархи втратили за тиждень $10 млрд

Російські олігархи втратили за тиждень $10 млрд
Олігарх Володимир Євтушенков, власність якого Путін нещодавно "націоналізував". Фото: rbc.ru

Двадцять найбагатших олігархів Росії втратили 10 мільярдів доларів цього тижня, після того як Центральний банк Росії підвищив процентні ставки в спробах врятувати падаючий рубль. Про це пише ZN.UA з посиланням на Bloomberg.

За інформацією агентства, мільярдери втратили цього року 62 млрд. дол.

Рубль упав на 50 % з кінця червня, а ціни на нафту продовжують падати після того, як ОПЕК заявив, що не буде стримувати видобуток "чорного золота".

"Оптимісти, які думали в березні, що все буде в порядку, зрештою тепер розуміють, що нічого хорошого не буде", - говорить кремлівський радник під час першого президентського терміну Володимира Путіна Станіслав Бєлковський.

Найбільшим "невдахою" двадцятки агентство називає російського олігарха і гендиректора "Новатек" Леоніда Міхельсона. Він вже втратив $8,7 млрд з початку року. На другому місці у Bloomberg російський бізнесмен і друг Путіна Геннадій Тимченко - його фінансові втрати склали $7,8 млрд в цьому році. За ним слідує олігарх Володимир Лісін - російський підприємець, основними активами якого є Новолипецький металургійний комбінат і транспортно-логістичний холдинг Універсальний Cargo Logistics Holding. Його фінансові втрати склали $7,5 млрд.

Російський бізнесмен Алішер Усманов (засновник USM Holdings) втратив $6,8 млрд з початку року до теперішнього часу.

Агентство зазначає, що ніхто не постраждав сильніше в процентному відношенні, ніж голова ради директорів ВАТ АФК "Система" Володимир Євтушенков. Московський арбітраж задовольнив позов Генпрокуратури РФ про визнання приватизації компанії "Башнефть" незаконною і повернення 71% акцій у держвласність. Раніше агентство повідомляло, що статок бізнесмена становить близько $2,7 млрд.

Олігархи в Росії раніше заявляли про свої побоювання, що Путін відбере їх статки для боротьби проти Заходу. Путін, у свою чергу, пообіцяв олігархам, що перегляду приватизації держмайна не буде. Водночас триває кримінальне провадження проти мільярдера Володимира Євтушенкова, який не захотів продавати свою компанію "Башнефть" державній "Роснефть".

Зараз ви читаєте новину «Російські олігархи втратили за тиждень $10 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути