Ексклюзиви
понеділок, 12 лютого 2018 11:48

Рік, як виросла мінімалка: чи стали українці багатшими

Вже рік як мінімальна зарплата українців збільшилася вдвічі. У лютому 2017 року вони отримували 3200 грн. У січні поточного року - 3723 грн.

"Зростання мінімалки у бюджетників вплинуло на підвищення заробітків у приватному секторі. Так, білі ставки працівникам бізнесмени підняли за рахунок зменшення своїх прибутків. Тоді поступово збільшили вартість кінцевої продукції, і зростання зарплат спричинило новий виток цін. У мене немає відчуття, що нові зарплати поліпшили рівень життя народу, тому що далеко не всі компанії використали це як стимул до підвищення ефективності роботи", - вважає HR-експерт rabota.ua Тетяна Пашкіна, пише Сегодня.

Автор: Сегодня
  За рік борги по зарплаті найбільше виросли у західних регіонах України, it сфері та медицині.
За рік борги по зарплаті найбільше виросли у західних регіонах України, it сфері та медицині.

Економіст Іван Нікітченко окрім росту мінімалки назвав інші причини подорожчання товарів і послуг в Україні.

"З одного боку, зростання виплат для бюджетників завжди веде до інфляції. З іншого - через зростання мінзарплати збільшилося податкове навантаження на бізнес. Він компенсував її підняттям цін. На інфляцію найбільше вплинула девальвація гривні, зростання цін на нафтопродуктів", - прокоментував він.

З 1 січня 2018 року виросли не тільки мінзарплати, а й посадові оклади бюджетників за Єдиною тарифною сіткою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні стабільні ціни неможливі - експерт

У другій половині поточного року мінімальна зарплата може вирости до 4100 грн. Через відсутність грошей у казні підвищення відклали, попередньо на півроку. Водночас президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко прогнозує, що зростуть зарплати "у конвертах".

"Гроші заробітчан, що надсилаються рідним, побічно впливають на зростання цін у нас. Тому для збереження споживчого попиту в приватному секторі поступово будуть зростати нелегальні зарплати", - каже він.

За даними Держстату борги із зарплат досягли 2,37 млрд грн. Якщо не враховувати безнадійні борги підприємств-банкрутів, то діючі структури заборгували більше половини цієї суми - 1,27 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Рік, як виросла мінімалка: чи стали українці багатшими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути