пʼятниця, 17 липня 2020 16:15

Ресторатори розповіли, скільки втратили заробітку під час карантину

Ресторатори розповіли, скільки втратили заробітку під час карантину
Після відновлення повноцінної роботи 81% закладів громадського харчування змогли зберегти або підвищити свій середній чек pixabay.com

Після відновлення повноцінної роботи 54% закладів громадського харчування просіли щодо виручки в порівнянні з відповідним періодом минулого року, у половини з них — спад на 30% і більше.

Про це свідчить дослідження компанії з автоматизації кафе, ресторанів і магазинів Poster.

Проаналізували неперсоналізовані операційні показники близько 550 закладів громадського харчування з областей, в яких вже дозволена робота кафе і ресторанів у повноцінному форматі.

Більшість респондентів - заклади демократичного та середнього цінових сегментів. Порівнюваний період: з 29 червня по 5 липня 2020 року і з 1 по 7 липня 2019 року.

Щоб оцінити, наскільки великий вплив карантину на динаміку виручки рік до року, в Poster також проаналізували обсяг продажів у цих закладах 2018-2019 років. У вибірку цих досліджень брали ті заклади, які працюють у галузі вже більше 3 років. Виявилося, всього 17% закладів в липні 2019 року в порівнянні з липнем 2018-го зафіксували спад виручки, тільки 6% з них просіли на 30% і більше. 2020 року порівняно з 2019-м ці показники - 54% і 28% відповідно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збільшили вимоги щодо стажу: коли можна буде вийти на пенсію

В середньому виручка закладів громадського харчування в липні 2019 року в порівнянні з липнем 2018-го зросла на 46%, проти зростання на 3% з 2019 року по 2020-й. Тобто зростання виручки у досліджуваних закладів сповільнилося понад у 15 разів.

Але виручка ще не дорівнює прибуток. За словами CEO ресторану азіатської кухні "МЯО" Дмитра Бологова, їхній ресторан зумів практично зберегти виручку на докарантинному рівні за рахунок самовивозу і роботи з сервісами доставки. Але, оскільки заклад залежить від 35% комісії, яку в середньому платить сервіс доставки, рентабельність бізнесу впала просто до мінімальних критичних цифр.

Незважаючи на зниження виручки, після відновлення повноцінної роботи 81% закладів громадського харчування змогли зберегти або підвищити свій середній чек порівняно з минулорічним липнем.

Найважчим місяцем для рестораторів став квітень: виручка українських закладів громадського харчування в той місяць склала всього чверть від лютневої, відкритими залишалися тільки 32% закладів.

Після 23:00 в Україні заборонено працювати закладам харчування та нічним клубам. Таке рішення прийняв уряд, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Зараз ви читаєте новину «Ресторатори розповіли, скільки втратили заробітку під час карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути