середа, 26 червня 2019 18:27

Рішення Верховного Суду - "Корвалол Corvalolum" залишається добре відомим знаком

Рішення Верховного Суду - "Корвалол Corvalolum" залишається добре відомим знаком

25 червня Велика Палата Верховного Суду постановила направити справу про спір за добре відому ТМ "Корвалол Corvalolum" на новий розгляд до суду першої інстанції. Суд скасував постанови першої та другої інстанції, чим частково задовольнив касаційні скарги Міністерства економічного розвитку та торгівлі України і ПАТ "Фармак". За результатами судового засідання ТМ "Корвалол Corvalolum" залишається добре відомим знаком в Україні.

Протистояння між фармацевтичним заводом "Дарниця" і компанією "Фармак" тривають з 2005 року. Причиною став зареєстрований препарат під назвою "Корвалол-Дарниця". Компанія "Фармак" з 1996 року володіє свідоцтвом на торговельну марку "Корвалол" і правом виробляти та експортувати дані ліки під такою назвою. Препарат від "Фармак" сетрифіковано для продажу у 15 країнах Європи та Азії. З появою лікарського засобу з аналогічною назвою фармацевтичний ринок України розділився порівну між виробниками.

У 2017 році Приватне акціонерне товариство "Фармацевтична фірма "Дарниця" звернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Міністерства економічного розвитку та торгівлі України про визнання недійсним рішення апеляційної палати міністерства від 20.06.2017 р. про визнання добре відомим в Україні знаку "Корвалол Corvalolum" на ім'я публічного акціонерного товариства "Фармак". Перша інстанція повністю відмовила у задоволенні позову, друга задовольнила.

"Суд оголосив рішення, яке частково задовольнив нашу касаційну скаргу і касаційну скаргу відповідача. Повністю скасував рішення і першої, і другої інстанції. Направив справу на новий розгляд. На сьогодні виходить так, що рішення про визнання Корвалолом є чинним і знову розглядатиметься з першої інстанції. Відбуватиметься новий розгляд справи. Ми просили насамперед, щоб лишили рішення першої інстанції, ми вважаємо його законно обґрунтованим", - говорить після судового засідання Юлія Тесля, начальник відділу захисту прав судового представництва ПрАТ "Фармак".

Статус "добре відомий знак" має ширші права для захисту, тому компанії "Фармак" так важливо його відстояти. Велика палата Верховного Суду скасувала постанову Апеляційного суду другої інстанції, яка відміняла приналежність слогана і назви ТМ Фармаку, тим сам законно підтвердила, що "Корвалол Сorvalolum" є добре відомим знаком в Україні. Про це свідчить і соціальне дослідження, проведене серед споживачів, які асоціюють препарат, упаковку і слоган саме з виробником "Фармак". Вчора дана компанія не перемогла, але й не програла. Справу відправили в суд першої інстанції на повторний розгляд.

ПАТ "Фармак" - український виробник лікарських засобів. У 2010 році компанія стала лідером на фармацевтичному ринку України та найбільшим експортером медичних засобів. Щорічно "Фармак" випускає до 20 нових препаратів, продукцію експортують до 20 країн світу. Медичний засіб "Корвалол" створили у 1959 році на Київському хіміко-фармацевтичному заводі ім. М.В. Ломоносова. Компанія "Фармак" стала правонаступником розробок заводу в 1991 р. У 2017 році обсяг роздрібних продажів "Корвалолу" виробництва ПАТ "Фармак" становив 44 млн грн. Того ж року компанія стала єдиним представником фармацевтичного ринку, яка увійшла у ТОП-100 платників податків.

Зараз ви читаєте новину «Рішення Верховного Суду - "Корвалол Corvalolum" залишається добре відомим знаком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути