Ексклюзиви
понеділок, 02 квітня 2018 11:06

Розкрили подробиці накопичувальної пенсійної системи

Розкрили подробиці накопичувальної пенсійної системи
За словами заступника міністра, головна відмінність між концепціями - у тому, хто буде оператором грошей, які люди "відкладуть" собі на пенсію. Фото: Дзеркало тижня

В Україні розглядають дві концепції роботи накопичувальної пенсійної системи.

"Зараз існує законопроект у Верховній Раді. Крім того, є концепція, яка розроблена Комісією з цінних паперів. Вона системніша. Хоча не говоритиму, що закон не системний. Закон теж містить дуже багато правильних положень. Можливо, якісь потрібно видозмінювати. В цілому це дві різні концепції. Яка з них буде прийнята за основу, подивимося", – повідомив заступник міністра соцполітики Микола Шамбір, пише "Сегодня".

Головна відмінність між концепціями - у тому, хто буде оператором грошей, які люди "відкладуть" собі на пенсію.

"Концепція Комісії з цінних паперів передбачає оператором Накопичувальний пенсійний фонд, який створять при Пенсійному фонді. А законопроект №6677 визначає операторами недержавні пенсійні фонди. Обидва варіанти мають свої переваги. Зрозуміло, що концепція , яка напрацьовується Комісією, знайде свою підтримку в усіх відповідних інституціях", – прокоментував заступник міністра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли зросте мінімальна пенсія

Водночас варіант, коли оператор - державний регулятор, набагато дешевший. Крім того, є багато питань про розмір і механізм оплати внесків.

"Зараз ми напрацьовуємо цей механізм з фахівцями. Щоб визначити основні параметри, за якими зможемо домовитися. І залежно від цього одну з концепцій будемо допрацьовувати", – сказав Шамбір.

Він додав, що поки не відомо, працівник чи роботодавець вноситиме кошти за накопичувальною системою. Це стане зрозуміло тоді, коли буде ухвалений закон.

З 1 січня 2019 року в Україні вводять другий рівень пенсійного забезпечення – накопичувальну систему. Вона стосуються людей, які зараз працюють. За словами міністра соцполітики Андрія Реви, має існувати система недержавних накопичувальних фондів. Держава ж гарантуватиме їхню безпеку за допомогою Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку, Нацбанку. Можливо буде створено спеціальний регулятор. Крім того, він додав, що виступає проти радикальних кроків у сфері накопичення. Гроші необхідно вкладати у фонди, за якими має бути жорсткий контроль. Щоб не розікрали.

Зараз ви читаєте новину «Розкрили подробиці накопичувальної пенсійної системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути