Ексклюзиви
понеділок, 26 березня 2018 15:09

Коли зросте мінімальна пенсія

Коли зросте мінімальна пенсія
Міністерство соцполітики шукає механізм, за якого індексація пенсій буде більшою. Фото: slovoidilo.ua

Міністерство соцполітики планує 2019 року перерахувати всі пенсії за формулою 50% зростання інфляції і 50% зростання заробітної плати.

"Не можемо сказати, яке зростання буде у 2018 році. Однак, якби перерахували за прикладом 2017-го, то підвищили б пенсії на 25%. 2019-го все залежатиме від рівня зростання зарплати й інфляції. Очікуємо, що це буде 10-15% підвищення", - заявив міністр соцполітики Андрій Рева, пише "Обозреватель".

За його словами, з кожним роком вимоги до стажу українців зростатимуть.

"За міжнародною нормою, на участь у пенсійній системі мають право ті, хто відпрацював 15 років. Однак віднині термін виходу на пенсію залежитиме лише від громадян. Тому можна ховатися й далі, але потрібно пам'ятати, якщо виконав програму частково - не отримаєш пенсію в 60 років", - прокоментував міністр.

Він додав, що проблема ще й у тому, що трудовий стаж пенсіонерів, які вийшли до 2000 року, припадає переважно на радянський час. Тоді держава фактично встановлювала зарплату.

"Так, селяни у колгоспі працювали за трудодні. Мізерну зарплату почали отримувати лише після 1965 року. Виходить, що людина 40 років працювала, а в неї пенсія 1300-1400 гривень", - пояснив Рева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, на що українці витрачають найбільше

Зараз міністерство шукає механізм, за якого індексація пенсій буде більшою.

"Один із варіантів — це підвищення мінімальної зарплати. Після чого зросте мінімальна пенсія та надходження в Пенсійний фонд. В інших пенсія не буде рости, бо в них індексація. Однак на людей з маленькою пенсією та великим стажем це вплине", - додав міністр.

У Міністерстві соцполітики обговорюють питання, щоб вартість стажу для громадян, які вийшли на пенсію до 2000 року, відрізнялася.

"Зміни торкнуться 3-х з 12 мільйонів пенсіонерів, які важко працювали, однак мають малий стаж. Такий стаж матиме більше значення, ніж той, який вони отримували після 2000 року. Існує інша пропозиція - взяти діючу формулу та застосовувати під час визначення пенсій до 2000-го будь-які 5 років найбільшого заробітку. Потім ці коефіцієнти скласти. Таким чином, загальний коефіцієнт буде більший, ніж той, який у людини після 2000 року. Водночас сама формула змінюватися не буде", - підсумував міністр.

За пенсійною реформою 2017 року, для отримання пенсії в Україні необхідно мінімум 15 років страхового стажу. Зараз при стажі 15 - 25 років на пенсію можна вийти в 63 роки, при стажі менше 15 років - у 65 років. Нормативи збільшуватимуться на 1 рік кожних 12 місяців до 2028 року. Таким чином, з 2028 року для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу. Люди, які не мають страхового стажу, отримуватимуть соцдопомогу при досягненні 63 років. Крім того, страховий стаж можна докупити. Місяць коштуватиме 1638 грн.

Зараз ви читаєте новину «Коли зросте мінімальна пенсія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути