Ексклюзиви
пʼятниця, 29 квітня 2011 15:20

Розрахунок у рублях за газ невигідний для України - економіст

Розрахунок у рублях за газ невигідний для України - економіст

Перехід України на розрахунок в рублях за енергоносії економічно невиправданий і надасть Росії додаткові можливості для політичних впливів.

Так вважає академік Академії економічних наук, професор Володимир Пилипчук.

"Окрім головного болю, перехід України на розрахунок у рублях за газ із Росією нічого доброго не дасть. Зростуть витрати на обслуговування оплати таких рахунків. Банкам доведеться тримати в необхідній кількості додаткову валюту – російські рублі. У нас не вистачає експорту, щоб покрити імпорт з Росії. Тож рублі необхідно буде купувати. Втрачатимемо чималі кошти на курсовій різниці. Адже експортери зобов'язанні всю виручку в доларах конвертувати в національну валюту – гривню, а вже потім за неї зможуть купувати російські рублі", - зазначив він.

"Одним словом, весь світ не даремно ж перейшов на розрахунки однією валютою. Здавалося, могли б виплачувати тугриками, рупіями чи донгами. Але для того що б зменшити витрати, той прийняли для розрахунку в міжнародній торгівлю одну одиницю – долар США", - розповів академік.

На думку Пилипчука, розрахунок у рублях Росія використає для посилення впливів на Україну.

"Мушу сказати й про те, що Росія тоді почне гратися в курсову політику з рублем. Так у нас з'явиться ще один клопіт, а в Росії додатковий важіль впливу на політичне керівництво України. Окрім того, такий крок становитиме реальну загрозу фінансовій безпеці держави", - додав науковець.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович заявив, що Україна готова перейти на розрахунок у рублях за енергоносії, якщо Росія перегляне формулу ціни на газ.

Зараз ви читаєте новину «Розрахунок у рублях за газ невигідний для України - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути