вівторок, 23 жовтня 2018 10:08

Рахункова палата оцінила наслідки неефективної роботи в.о. ФДМУ Трубарова

Рахункова палата оцінила наслідки неефективної роботи в.о. ФДМУ Трубарова
У Рахунковій палаті кажуть, що за останні роки до державного бюджету не надходять кошти від приватизації державного майна у запланованих на рік обсягах. Фото: 5 канал

У Рахунковій палаті України пояснили до чого може призвести невиконання запланованих обсягів надходжень від приватизації державного майна. Серед головних ризиків - зростання обсягу державних запозичень і, як наслідок, збільшення обсягу державного боргу і видатків на його обслуговування.

Про це йдеться у Висновках Рахунковой палати щодо проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік".

У відомстві підрахували, що у 2018 році від запланованих 17 млрд гривень, за період з січня по серпень Фонду Державного майна України (ФДМУ), яким зараз керує виконуючий обов'язки Віталій Трубаров, державний бюджет отримав лише 75,4 млн гривень. Це 0,4% плану на рік. Нагадаємо, що у 2017 році ФДМУ зміг виконати план на 19,7%, а у 2016 році - на 1,1%.

У Рахунковій палаті зазначають, що ситуація, коли до державного бюджету не надходять кошти від приватизації державного майна у запланованих на рік обсягах, спостерігається останні роки. Серед ризиків провалу приватизації, які були зафіксовані цього року, і мають бути виправлені наступного року, - не тільки зміни інвестиційного клімату в країні, а і помилки з боку керівництва ФДМУ.

"Неприйняття в установлені строки рішення про приватизацію, непроведення конкурсів з відбору радників для підготовки до приватизації та продажу об'єктів, включених рішенням Уряду до переліку об'єктів великої приватизації, незатвердження Кабінетом Міністрів України радників та умов продажу таких об'єктів", - зазначають у Рахунковій палаті.

Раніше бізнес вже скаржився на порушення при проведенні відбору радників Фондом держмайна. Як наслідок приватизація ряду стратегічних підприємств була заблокована. Як повідомлялося, декілька компаній звернулися в Окружний адміністративний суд Києва з позовом до ФДМУ, в якому просила визнати недійсними результати конкурсів по відбору радників для ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК), "Одеський припортовий завод" (ОПЗ), держпідприємств "Вугільна компанія "Краснолиманська", "Завод "Електроважмаш" і ПрАТ "Індар". У позові повідомлялося, що зазначені конкурси з відбору радників пройшли з грубими правопорушеннями - в присутності всіх учасників конкурсу не були відкриті конверти з конкурсними пропозиціями і визначено їх відповідність вимогам, а також не були визначені кращі конкурсні пропозиції шляхом нарахування балів і переможці цих конкурсів.

Зараз ви читаєте новину «Рахункова палата оцінила наслідки неефективної роботи в.о. ФДМУ Трубарова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути