середа, 19 вересня 2012 14:17

Рада визначила правовий статус земельного банку

Рада визначила правовий статус земельного банку
Верховна Рада ухвалила Закон про внесення змін до Закону України "Про банки і банківську діяльність". Фото: obozrevatel.com

Верховна Рада ухвалила Закон про внесення змін до Закону України "Про банки і банківську діяльність" щодо державного земельного банку (№11202).

Як повідомляє прес-служба Державного агентства земельних ресурсів, цим законодавчим актом визначено особливості правового статусу державного земельного (іпотечного) банку.

Зокрема, передбачається формувати статутний капітал державного земельного банку за рахунок грошових внесків та внесків у вигляді земельних ділянок, надати право державному земельному банку здійснювати операції з земельними ділянками та майновими правами на земельні ділянки відповідно до законодавства України у сфері земельних відносин та свого статуту.

Відповідно до положень цього закону Національний банк України (НБУ) визначатиме особливості видачі державному земельному банку банківської ліцензії, регулювання та нагляду за державним земельним банком з урахуванням специфіки його діяльності. Крім того, народні депутати встановили, що дія Закону "Про банки і банківську діяльність" поширюється на відносини, пов'язані з функціонуванням державного земельного банку в частині, що не суперечить нормам спеціального законодавства в сфері земельних відносин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Садівникам і виноградарям наобіцяли більше 1 мільярда гривень підтримки

Прийняттям цього закону парламентарі узгодили положення Закону України "Про банки і банківську діяльність" із Земельним кодексом України в частині створення та діяльності державного земельного банку.

Слід зазначити, нещодавно Кабінет міністрів прийняв рішення про створення державного земельного банку та затвердив його статут.

"Водночас банківське законодавство та правові засади нагляду за банківською діяльністю, що забезпечує НБУ, не враховують специфічних особливостей цього банку. У такому разі створення рамкових правових умов для його функціонування є надзвичайно важливим", - сказано у повідомленні Держагентства земельних ресурсів.

Зараз ви читаєте новину «Рада визначила правовий статус земельного банку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути