Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 00:34

"Працювала на фірмі, де зібралось три покоління сім'ї" - українка розповіла, як переїхала в Неаполь
5

Перша робота  була в кондитерському цеху, де робили круассаны
Фото: надано Оленою Мартинюк
Навіть на мінімальну зарплату  в Неаполі можна купити  якісні продукти  та одяг
Навіть на мінімальну зарплату  в Неаполі можна купити  якісні продукти  та одяг
Олена разом з мамою. Вона переїхала в Італію 22 роки тому
Навіть на мінімальну зарплату  в Неаполі можна купити  якісні продукти  та одяг

Вінничанка Олена Мартинюк 11 років тому переїхала до Неаполя. Спершу юна дівчина приїхала до мами, яка вже раніше тут працювала в родині італійців. Зараз українка має блог, за яким стежить близько 100 тисяч людей з різних куточків світу. За цей час змінила кілька робіт і знайшла свою справу.

"Моя мама успішний юрист. У 90 роках, коли в Україні почалася нестабільна ситуація, мама сіла на автобус до Італії і поїхала на заробітки. Ми з сестрою приїздили до мами влітку, ходили разом на море та проводили час разом. Але ніколи не думали про те, щоб переїхати сюди жити і працювати", - каже Gazeta.ua Олена.

До Італії рік жили в Латинській Америці, в селищі, яке знаходилось біля підніжжя вулкану "Везувій". Це і допомагало в подальшому, бо не було страху еміграції при інших переїздах.

" В 24 роки, коли приїхала до мами з Вінниці, мені здавалась Італія нудною. Життя різко змінилось. Із безтурботних зустрічей з подружкам постало питання, яке задають всі емігранти: "Де заробити гроші?". А на роботу ніхто не брав. Не було знання мови, а всі дипломи і аслуги, які маєш на батьківщині, там і залишились. Тут вони непотрібні", - пригадує Олена.

Перша робота була в кондитерському цеху, який утримувала родина італійців. Директору було 86 років. Також у цеху працював син та онук. Такі сімейні бізнеси в цій країні в більшості.

"Працювали з 5 ранку до обіду. В цеху робили круасани. Звісно, що нас, емігранток до такої роботи не підпускали. Тому спершу мили посуд та дека на яких готували випічку. Пізніше допустили до процесу закручування круасанів. В тиждень мала 100-120 євро заробітку", - каже Олена.

Пізніше працювала в баристою. Але італійці так швидко готують каву, а ще швидше її пють, що українка не встигала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тиждень намагалась забрати зароблене" - українка про депортацію з Польщі

" З першого дня шукала роботу, яка не потребуватиме фізичної сили. Хотіла знайти фірми, які б почали відкривати свої ринки в Україні. Я б допомагала з перекладами і супроводом документації. Із фірмами не вийшло, а от перекладачем я стала", - додає.

Пізніше створила інтернет магазин одягу з Італії, який продавала в Україні. Але дохід це давало невеликий.

"Потім знайшла роботу помічницею по господарству в одного заможного чоловіка. Доглядала за ним з 8 ранку до обіду. Робота була легка. З мамою переїхали у трикімнатну квартиру та купили вживану машину", - додає.

Львів'янка Оксана Шевченко разом з чоловіком та двома синами переїхала до Кракова. Жінка веде блог, в якому ділиться корисними порадами для тих, хто планує переїзд. Нещодавно Оксана порахувала, що на життя у Польщі потрібно 6 тисяч злотих або 45 тис.грн. Найдорожче обійдеться оренда житла.

Зараз ви читаєте новину «"Працювала на фірмі, де зібралось три покоління сім'ї" - українка розповіла, як переїхала в Неаполь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути