понеділок, 25 березня 2013 15:04

Пусті полиці супермаркетів: Дефіцит скоро мине, але молоко подорожчає
10

Фото: Фото: Володимир Мукан

Близько 40 млн. тонн снігу випало за 22-24 березня на 1613 км київських доріг, порахували у Київській міській державній адміністрації.

Через це автомобілі із харчами не доїхали до супермаркетів і магазинів. Вже у суботу зранку там не було хлібобулочної продукції, а у неділю зникли молокопродукти.

"Я пройшов до цієї "Кишені" три кілометри. Це вже шостий великий магазин за рахунком. Ніде немає ні молока, ні хліба, - каже Олексій Дзеньків. Стоїть у хлібному відділі супермаркету "Велика Кишеня" на вулиці Чорнобильській у Києві. У руках тримає плетену булку виробництва магазину із цінником 8 грн. - Це все, що із хлібного встиг взяти. На полиці лежав лаваш, але якась жіночка переді мною його схопила. Довелося купувати дорогу булку".

Бананів, апельсинів, лимонів та яблук у супермаркетах цього району - "Сільпо", "Континент", "Новус" - теж немає.

На полицях молочного відділу стоять лише найдорожчі йогурти та десерти. Молока, сиркової маси, сметани та кефіру немає. Киянин Сергій Митько фотографує на мобільний прилавок із продуктами.

"Таке востаннє бачив на початку 90-х. Тоді це була норма, зараз - надзвичайна ситуація", - каже чоловік.

У кіосках неподалік метро Нивки на вулицях Щербакова та Салютній із п'ятниці не завозили хліба та молока. Обіцяють завезти ці продукти у вівторок зранку.

"Зазвичай хліб і молоко нам привозять щоденно й невеликими кількостями: 10 хлібин та 15 пакетів молока різної жирності й різних виробників. А як лишиться вчорашня хлібина, не знаємо, що із нею робити, - каже Софія Литвин, продавець кіоску на вулиці Щербакова. - У цьому районі живе багато пенсіонерів. І всі такі перебірливі. Хоч при Союзі брали навіть черствий хліб і стояли за ним по кілька годин".

Дефіцит найбільш затребуваних продуктів закінчиться вже цього тижня, вважає директор консалтингової компанії "МПП-консалтинг" Павло Мельник.

"Хліб може з'явитися у більшості магазинів найближчим часом - у вівторок-середу. Його випікають у хлібопекарнях міста. А з молоком і молокопродуктами буде складніше, бо його завозять переважно із підприємств, розташованих за Києвом. А логістика міжміського руху транспорту була порушена ще у п'ятницю. Великі вантажівки не могли добратися до міста. Вони зупинилися ще перед в'їздом до Києва. Тому більшість молокопродуктів з'явиться у магазинах, коли розчистять сніг на міжміських трасах", - вважає Мельник.

Поки сніг не розчистили, перевізники молокопереробних підприємств замінятимуть фури невеликими вантажівками. Через це зросте собівартість транспортування.

"Якщо фура за раз перевозить 20 тонн вантажу і витрачає на 100 км 36 літрів пального, то одна "Газель" перевозить півтори тонни й витрачає 17 літрів пального. Замінивши одну вантажівку 15-ма "Газелями", витрати на пальне виростуть 4-5 разів. До того ж треба буде заплати всім водіям невеликих вантажівок. Через це молокопродукти цього тижня подорожчають на 15-20%", - спрогнозував Мельник.

За його словами, підвищена ціна на них триматиметься щонайменше 2 тижні. Потім їхня вартість повернеться до рівня початку березня.

"За 2-4 дні дороги розчистять, знову їздитимуть фури, але молокозаводи все одно триматимуть ще 7-10 днів підвищені ціни. Їм потрібно буде компенсувати втрати від зіпсованої та нереалізованої продукції 22-25 березня", - зауважив Мельник.

Зараз ви читаєте новину «Пусті полиці супермаркетів: Дефіцит скоро мине, але молоко подорожчає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути