Ексклюзиви
понеділок, 20 листопада 2017 21:10

Продукти, гуртожиток, проїзд: на що студенти витрачають стипендію

Продукти,  гуртожиток, проїзд: на що студенти витрачають стипендію
Студенти стверджують, що з сьогоднішніми цінами, стипендія має бути 2-2,5 тисячі гривень. Фото: hollyhocklife.org

До 45% студентів отримують стипендії в Україні. З листопада розмір академічних та соціальних стипендій зросте на 18%.

Gazeta.ua запитала студентів, на що витрачають стипендію і чи вистачає їм коштів.

Олександра Лифиренко, 22 роки, Київський національний торгово-економічний університет:

"У листопаді отримала 1100 гривень. Раніше стипендія була 840 гривень. У групі разом зі мною навчається 15 студентів. Практично всі отримують стипендію. Без виплат лише декілька людей, які навчаються на контракті. Стипендії мені не вистачає. Доводиться працювати у вільний від навчання час. Була промоутером, оператором колл-центру. Зараз працюю офіс-менеджером в одній фірмі. В основному мої витрати — це їжа, проїзд та одяг. Живу у гуртожитку. Рік обходиться - близько 4 тисяч гривень. Якщо стипендії збільшаться, відповідно зменшиться кількість студентів, які отримуватимуть їх. Тому, я нічого не змінювала б. Хоч стипендія не велика — багатьом вона все ж допомагає. У будь-якому випадку завжди можна знайти підробіток", - говорить Олександра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-12 найкрасивіших вузів України

Валерія Рябик, 23 роки, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка:

"Отримую підвищену стипендію — 1711 гривень. Чула, що стипендії мають вирости на 15%. Однак поки цього не відчула. Крім того, кошти за листопад виплачували частинами. Маю 19 одногрупників. Після переходу на рейтингову систему, лише 5 з них продовжили отримувати стипендію. Грошей мені вистачає, але тільки тому, що батьки допомагають. Більшість коштів йдуть харчування і проїзд у громадському транспорті. Також намагаюсь виділити щось на книги, кіно, театр. Живу у гуртожитку. Місяць проживання коштує 425 гривень. З сьогоднішніми цінами, стипендія має бути 2-2,5 тисячі гривень", - розповіла Валерія.

Юлія Кучер, 17 років, Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича:

"За вересень та жовтень отримала по 1100 гривень. У листопаді стипендію ще не отримувала. Ходять чутки, що буде 1250 гривень. Також на картку має впасти 600 гривень — доплата за перші два місяці навчання. У мене 28 одногрупників і лише четверо, разом зі мною, отримують стипендію. Коштів вистачає на харчування і дорогу додому. Також оплачую проживання у гуртожитку — 400 гривень за місяць", - сказала Юлія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 100 українських вузів підключили до міжнародних наукових баз даних

Анастасія Половинкіна, 19 років, національний технічний університет "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського":

"У мене академічна стипендія — 1100 гривень. Виплати отримую я і ще троє з 18 одногрупників. Грошей катастрофічно не вистачає. Лише гуртожиток коштує 665 гривень. Залишається близько 400 гривень на харчування, проїзд. Я вже мовчу про якійсь додаткові витрати", - додала Анастасія.

Очікується, що в українських вузах з'явиться можливість перерозподіляти студентські стипендії між спеціальностями. Так, в цілому по факультету залишиться 45%, а між спеціальностями можна буде перерозподіляти.

Зараз ви читаєте новину «Продукти, гуртожиток, проїзд: на що студенти витрачають стипендію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути