Олег Назарук торгує кавунами біля столичного метро Дарниця. 1 кг ягід у нього коштує 2,5 грн.
"Минули ті часи, коли в Херсоні можна було скуповувати кавуни по 20 копійок за кілограм, - розказує Олег Григорович. - Тепер дешевше ніж за 90 копійок чи гривню знайти нереально".
Як зізнається підприємець, на кілограмі кавунів заробляють близько 1,5 грн.
"Це за умови, що підприємець сам поїде за кавунами у Херсон, купить їх у того, хто ягоди виростив, і привезе до Києва, - пояснює Назарук. - Якщо брати товар у перекупщиків, то більше 50-70 копійок не заробиш. Заробити можна лише на умовах самовивозу. Кожен хоче збагатитися на баштанах. Такі правила бізнесу".
За півгодини розмови у продавця двічі просять скуштувати, чи солодкі кавуни. Для цього Олег виклав на прилавок половину кавуна. Бажаючим надрізає ласі шматки. Кавун солодкий, соковитий, кісточок мало. Але купують лише один на 6 кг. Решта проходять мимо.
"Ранні кавуни продаються погано, бо люди бояться купувати їх через нітрати, - каже Олег Григорович. - У нас ще трохи беруть. Бо маємо дозвіл на торгівлю і висновок санітарно-епідеміологічної служби. Кавуни без нітратів, самі їмо і даємо своїм дітям. Цього року сезон почався дуже рано, бо літо раннє і спекотне. Кавунів дуже багато, але власники баштанних полів ціни на них опускати не спішать, бо попит на наші ягоди є навіть за кордоном".
Щоб заробити більше, власники площ з баштанами за вищу ціну продають їх за кордон.
"Наші ягоди експортують у рекордних кількостях до Польщі, Голландії, Швеції, Латвії і Білорусі. Роздрібні торговці, як би не старалися, цього року теж не втримають високу ціну на кавуни. До осені вони солідно подешевшають", - прогнозує Назарук.
У сусідньому кіоску кавунами торгує Олена Іванівна з Боярки. У неї кілограм кавуна коштує 2,7 грн. Люди проходять повз кіоск. Розрізану половинку кавуна обсідають оси. Об'їсти ягоду їм не заважає навіть харчова плівка.
"Зараз більше можна на болгарському перцю і помідорах заробити, ніж на кавунах. Питають, чи солодкий, чи стиглий, чи без нітратів. У кращому випадку беруть кілограм персиків чи нектарину і йдуть далі", - розказує Олена Іванівна.
Коментарі
2