Ексклюзиви
пʼятниця, 18 листопада 2011 21:18

Про економічно обгрунтовану ціну на газ для України не йдеться - експерт

Про економічно обгрунтовану ціну на газ для України не йдеться - експерт

Ціна у $ 230 за 1 тис. куб м російського газу була би вигідною як для української експортоорієнтованої промисловості, так і для підприємств теплокомуненерго.

Таку думку висловив провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко в ефірі Першого ділового каналу.

"Найбільш енергоємною промисловістю у нас є експортоорієнтована і для неї важливою є відносна ціна. З їх точки зору, 230 доларів - прийнятна ціна.  Щодо абсолютних показників, то одним з найбільших споживачів у нас є підприємства теплокомуненерго. Вони визначають ціну, за яку ми з вами споживатимемо тепло. З їхньої точки зору, 230 доларів - теж прийнятна ціна, але, думаю, їм бажано було би мати ще нижчу", - сказав він.

Водночас, за його словами, казати про економічно обгрунтовану ціну на газ для України зараз немає можливості.

"Адже, коли кажуть про справедливу ціну, опираються на європейські ціни. Для нас це ціна для Німеччини мінус наша знижка у 100 доларів і мінус транспортні витрати у близько 60 доларів. Але ж і формульна європейська ціна не є справедливою, про що свідчать спотові ринки. Укладаючи контракти, європейці свідомо йшли на завищені ціни, "купуючи" таким чином безпеку, стабільне газопостачання", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Газпром" не поспішає підтверджувати нову ціну на газ для України

Дяченко припустив, що Росія намагається використовувати інтеграційний чинник в "газових" переговорах.

"Виходячи з динаміки переговорів, йдеться про два фактори. По-перше, перехід у розрахунках на рублі. По-друге, різні форми експлуатації ГТС України. Всі ці фактори завуальовано містять політичні чинники, пов'язані з інтеграційними моментами", - зазначив він.

Нагадаємо, українські ЗМІ розповсюдили інформацію, що Україна та Росія домовилися про ціну на газ у $ 230 за 1 тис. куб м.

Російська сторона офіційно заперечила фіналізацію "газових" переговорів. Це підтвердив і президент України Віктор Янукович.

Зараз ви читаєте новину «Про економічно обгрунтовану ціну на газ для України не йдеться - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути