Ексклюзиви
вівторок, 20 квітня 2021 16:31

"Приватбанк краще продати, бо частка держави на ринку занадто велика" — економіст

"Приватбанк краще продати, бо частка держави на ринку занадто велика"  — економіст
Для реалізації державної політики Приватбанк не залучали. Фото: Олена Луценко

Під час націоналізації Приватбанку йшлось про те, що спочатку має поліпшитися фінансовий стан фінустанови. Після того банк можна буде продати, розповів Gazeta.ua економіст Ярослав Жаліло.

"Це ідея, з якою він власне і націоналізовувався. Чи зараз вдалий момент для продажу? Мені здається, що в глобальному масштабі — невдалий, тому що ситуація невизначена. Коронакриза деформує очікування і не дозволяє визначити адекватну вартість активів. Це стосується і банків зокрема. Але з іншого боку, все залежить від того, яку ставити мету. Якщо мова про залучення ефективного менеджера, а не отримання максимального прибутку, і буде гарантовано, що прийде провідна банківська глобальна мережа, ефективний власник, то можна заплющити очі на вартість. Бо чекати, доки становище поліпшиться, доведеться довго", — переконаний економіст.

Економіст зазначає, доки Приватбанк перебував у державній власності, поліпшення ефективності його роботи не відбулося.

"Просто було оздоровлення фінансів. І друге — цим банком не користувалися як державним активом, для реалізації державної політики він не залучався. Тому Приватбанк краще продати. Все-таки частка держави на банківському ринку надто висока — понад 50 відсотків. Це забагато. Така висока частка може бути обґрунтована реальною необхідністю, щоб якось використовувати цю специфіку. Якщо ні — краще частину держбанків продати. Щодо Приватбанку, треба врахувати — це банк системний, він принципово важливий для національної безпеки. Тому потрібно ретельно підходити до оцінки покупця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Велику приватизацію й продаж державних банків під час війни допускати не можна" - економіст

У Нацбанку заявляють, що по Приватбанку проходить близько 100 судових процесів. Планують завершити їх до кінця року.

"Доки майно є предметом різноманітних юридичних розглядів, ніхто не захоче його купувати. Продаж відбуватиметься після розв'язання правових питань. У Нацбанку грамотні юристи, вони повинні це розуміти", — додав Жаліло.

Не можна точно сказати, скільки часу займе продаж Приватбанку, зазначає економіст.

"Все залежить від умов, ситуації на ринку. Коли йдеться про такий системний банк, то варто говорити, що він виставляється на продаж тоді, коли вже є розуміння, хто потенційно його може придбати", — зазначає він.

Банківські установи цікаві фінансовому капіталу. Насамперед міжнародному.

"Тобто тим, хто хоче мати доступ до українського фінансового ринку і мати гарантовану позицію на ньому. Це нормально, так має бути. Для нас це добре, якщо власниками буде міжнародно визнана структура. Це підвищить довіру до цього банку", — підсумував Ярослав Жаліло.

Державний Приватбанк планують виставити на продаж. Фінустанову зацікавлені придбати міжнародні інвестори зі США та Європи, упевнені в Нацбанку.

Зараз ви читаєте новину «"Приватбанк краще продати, бо частка держави на ринку занадто велика" — економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути