вівторок, 19 грудня 2017 08:10

Приват все: рік тому націоналізували найбільший банк України

"Кабмин решил, что вел себя весь год хорошо и подарил себе на Св. Николая "Приват", - жартували у соцмережах українці.

Ввечері 18 грудня Кабінет міністрів і Рада нацбезпеки та оборони України підтримали націоналізацію Приватбанку. 19 грудня вранці оголосили про своє рішення.

"Приват всё. Не тратьте время и силы на походы в магазины и банкоматы. Сразу утром к НБУ, по-видимому надо идти", - відреагували соцмережі.

Автор: ForPost
  Після оголошення про націоналізацію Приватбанку, в інтернеті з’явилися фотожаби щодо подальшої роботи фінустанови
Після оголошення про націоналізацію Приватбанку, в інтернеті з’явилися фотожаби щодо подальшої роботи фінустанови

Інформація про те, що найбільший комерційний банк країни можуть націоналізувати, обговорювали на банківському ринку давно. У фінустанові заявляли: розмови про націоналізацію — інформаційна атака.

"Відповім на ключове запитання клієнтів: з вашими грошима все буде гаразд. Це було головною умовою під час переговорів про передачу банку у власність держави. Ми пережили сім інформаційних атак. Найбільш потужною була остання. Кожен день ми оновлювали рекорди за кількістю коштів, виданих переляканим клієнтам в банкоматах і відділеннях. Рішення про добровільну й мирну передачу банку державі було прийнято в той момент, коли зрозуміли — останню інформаційну атаку можемо не пережити. І що під загрозою можуть опинитися наші клієнти", - написав у Facebook перший заступник голови правління Приватбанку Олег Гороховський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У разі банкрутства "Привату", проблеми будуть у всієї України - експерт

"Ми прийняли рішення про націоналізацію, щоб забезпечити стабільність банківської системи і захистити гроші людей. Ситуація з Приватбанком могла мати негативні наслідки для фінансової системи України. Розрив між резервами і кредитним ризиком банку станом на грудень сягнув 150 мільярдів гривень", — пояснив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Автор: Кабмін
  Міністр фінансів Олександр Данилюк і голова Нацбанку Валерія Гонтарєва під час прес-конференції з приводу націоналізації Приватбанку
Міністр фінансів Олександр Данилюк і голова Нацбанку Валерія Гонтарєва під час прес-конференції з приводу націоналізації Приватбанку

Приватбанк на момент націоналізації обслуговував понад 3 млн пенсіонерів, 500 тис. студентів і 1,6 млн соціально незахищених громадян. Також у ньому розміщені понад 3,5 млн зарплатних рахунків. Обслуговувалися понад 500 тис. підприємців.

"Банк продовжує працювати. На підтвердження його стабільності Міністерство фінансів перевело зарплати своїх працівників з Ощадбанку до Приватбанку", - заявив 19 грудня міністр фінансів Олександр Данилюк.

Новим керівником фінустанови призначили Олександра Шлапака. Був міністром економіки й міністром фінансів. У липні подав у відставку.

Автор: Укрінформ
   Олександр Шлапак керував Приватбанком до липня
Олександр Шлапак керував Приватбанком до липня

За підсумками 9 місяців 2017 року, Приватбанк отримав 1,6 млрд грн збитку. Колишня дружина співвласника Приватбанку Генадія Боголюбова відсудила 500 млн грн. Київський апеляційний адміністративний суд 6 листопада зобов'язав Приватбанк повернути сім'ї Суркісів 1,05 мільярда гривень, 266,2 тисячі доларів і 7,8 тисячі євро.

Автор: Антикор
  Власники Приватбанку — Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. Їм належать, відповідно, 41% і 33% акцій
Власники Приватбанку — Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. Їм належать, відповідно, 41% і 33% акцій

"Приватбанк, як і раніше, займає перші місця по концентрації депозитів приватних осіб. Безліч приватних підприємців і дрібний бізнес обслуговуються там. Глобального відтоку клієнтів за рік не відбулося. В першу чергу це пов'язано з відсутністю реальної альтернативи. На даний момент немає банку, який має такий сервіс, як Приват. В майбутньому ця тенденція буде змінюватися", - розповів Gazeta.ua аналітик "Альпарі" Максим Пархоменко.

За словами експерта, банк є системним і однозначно не буде закритий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За націоналізацію Приватбанку українці заплатять по 3,5 тис. грн

"Виходячи з поточної ситуації гроші вкладників в безпеці, банк не розорений. Таким чином, уряд впорався зі своїм завданням. Основна стратегія по Привату - це нормалізація банку і його подальший продаж. На даний момент економічна ситуація не дозволяє продати банк за його реальною ціною. Це стане можливим до 2020 року", - додав Пархоменко.

У кінці листопада колишній власник Приватбанка, олігарх Ігор Коломойський дав свідчення НАБУ в справі про націоналізацію Приватбанку. Коломойський в своїх свідченнях назвав членами злочинного угруповання Макара Пасенюка, Валерію Гонтареву, Катерину Рожкову. А також детально розповів про те, як приймалося рішення про націоналізацію Приватбанку.

Інший співвласник Приватбанку Геннадій Боголюбов вимагав від Кабінету Міністрів України компенсацію за "незаконну експропріацію" його частки в банку. Бізнесмен висунув свої вимоги як громадянин Великобританії. Він посилається на двосторонній інвестиційний договір між Сполученим Королівством та Україною, спрямований на захист іноземних інвесторів в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Приват все: рік тому націоналізували найбільший банк України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути