Ексклюзиви
четвер, 13 червня 2024 13:55

Прайси на власний розсуд - загрози захоплення будівельного ринку іноземними компаніями

  Ірландська компанія з виробництва цементу CRH заявила про плани інвестувати в українські цементні заводи мінімум 100 мільйонів доларів із метою збільшення внутрішнього виробництва у країні до 15 млн тонн
Ірландська компанія з виробництва цементу CRH заявила про плани інвестувати в українські цементні заводи мінімум 100 мільйонів доларів із метою збільшення внутрішнього виробництва у країні до 15 млн тонн

Через війну в Україні на ринку будівельних матеріалів спостерігається збільшення вартості відповідної продукції. Однією із причин є брак власних потужностей, зокрема для виробництва цементу, унаслідок чого й підвищуються ціни. Водночас перед ринком постає додаткова загроза - можлива монополізація. Ірландський виробник цементу CRH збирається викупити активи конкурентів, що може фактично призвести до поглинання нашого ринку. За таких умов гігант матиме можливість надалі диктувати власні прайси, відштовхуючись від своїх побажань.

Інформація про те, що одна з найбільших у світі будівельних компаній CRH збирається придбати два заводи у дочірньої компанії італійського цементного виробника Buzzi - Dyckerhoff, зʼявилася влітку 2023 року, повідомляють журналісти СтопКору в новому розслідуванні.

Медійники діляться: за даними англомовного видання The Kyiv Independent, яке провело масштабне дослідження потреб і проблем українського ринку під час відновлення знищеної росіянами інфраструктури, на тлі відбудови на громадян нашої країни може очікувати значне подорожчання будматеріалів. Ба більше, можливо, буде ще й монополізація ринку і брак цементу.

"На концентрованому ринку пропозиція цементу буде меншою, ніж на конкурентному, у той час, як ціни зростуть", - прогнозує доцент Колумбійської бізнес-школи Бруно Пеллегріно, коментуючи ситуацію українського будівельного ринку.

Водночас Сергій Пилипенко, генеральний директор фірми "Ковальська", найбільшого споживача цементу в Україні, переконує: нашій країні необхідно більше гравців на будівельному ринку та "диверсифікувати його, а не робити більш компактним, тому що конкуренція дуже слабка".

За даними видання, для відбудови зруйнованих ворогом будинків, доріг, об'єктів соціальної та критичної інфраструктури Україні необхідно витратити щонайменше 487 мільярдів доларів. Водночас цифра може суттєво зрости через прогнозований дефіцит будматеріалів і їхнє подорожчання.

Директор держпідприємства "Укрпромзовнішекспертиза" Володимир Власюк пояснив журналістам: річ у тому, що українські цементники можуть виробляти щонайбільше 13 млн тонн цементу в рік. Примітно, що туди уже враховані дані зруйнованого росіянами заводу "Балцем" на Харківщині. Мінімальна ж річна потреба для відбудови становить 15 млн тонн.

"За нашими оцінками, потужності із виробництва цементу, наявні на 2022 рік, у нас складають близько 13 млн тонн щорічно. Потреба, як я сказав, 15,1-15,2 млн тонн на рік. Тобто висновок такий, що ми можемо очікувати дефіциту потужностей цементу під час відбудови. Ми його оцінили приблизно у 14%", - каже Власюк.

Можливості для збільшення власного виробництва

Медійники пояснюють: ірландська компанія з виробництва цементу CRH заявила про плани інвестувати в українські цементні заводи мінімум 100 мільйонів доларів із метою збільшення внутрішнього виробництва у країні до 15 млн тонн. Виявляється, що гігант збирається викупити тут активи свого конкурента - Dyckerhoff (Buzzi).

Однак, як попереджують економісти, відповідне злиття найімовірніше призведе до подальшої концентрації на українському ринку, що і без того є висококонцентрованим. Наступне дасть цементним виробникам можливість для підвищення цін, унаслідок чого спостерігатиметься й збільшення витрат на відбудову.

"Якщо буде монополія на цемент, буде зростання цін, ми будемо змушені піднімати ціни на свій продукт, і звісно звідси буде подорожчання квадратного метру житла", - зауважує виконавчий директор Всеукраїнської асоціації виробників автоклавного газобетону Олег Сиротін.

Як кажуть журналісти, в АМКУ з жовтня 2023 року досліджують угоду між CRH та Дікергофф на предмет потенційної концентрації. У Комітеті їм пообіцяли розібратися протягом трьох місяців, проте остаточного рішення у справі медійники не отримали й досі.

"На запити з цього приводу в комітеті вже не відповідають, а зустрічі з журналістами уникають, попри їх обіцянки та наші неодноразові записи на офіційний прийом", - ділиться авторка розслідування Алла Мартин.

Керівник інвестиційної компанії William Invest Expert Віктор Медвідь відмічає: в АМКУ завжди є проблема щодо довготривалості прийняття рішень.

"Антимонопольний комітет у нас працює і реагує доволі кволо, тобто із суттєвим запізненням на 3,5,7 років. Уже може юридичних осіб таких не існувати, а він тільки вирішує, що були відповідні порушення. Головна проблема АМКУ - довготривалість прийняття рішень", - зауважив керівник інвестиційної компанії William Invest Expert Віктор Медвідь.

Україна робить конкретні кроки у боротьбі з корупцією.

Але можна зробити більше, сказав речник Держдепартаменту США Метью Міллер.

"Ми давно ведемо розмови з українським урядом про необхідність застосування антикорупційних заходів", - зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «Прайси на власний розсуд - загрози захоплення будівельного ринку іноземними компаніями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути