вівторок, 19 березня 2013 18:34

Позов до Стокгольмського суду про розрив контракту з "Газпромом" збільшить вагу України - посол Василенко

Позов до Стокгольмського суду про розрив контракту з "Газпромом" збільшить вагу України - посол Василенко
Фото: poltava.pl.ua

Держава може зобов'язати компанію "Нафтогаз" розірвати кабальний контракт з "Газпромом" про постачання дорогого газу.

Про це на прес-конференції заявив Надзвичайний і Повноважний посол України, доктор юридичних наук Володимир Василенко, передає Gazeta.ua.

"Газовий контракт може розірвати лише "Нафтогаз", а не президент України, тому що "Нафтогаз" не входить в систему органів державної влади. Але правом держави є забезпечення потреб суспільства і громадян. І якщо господарюючий суб'єкт своїми діями шкодить суспільству, то держава може зобов'язати його анулювати договори. "Нафтогаз" може подати позов до Стокгольмского арбітражу з проханням розірвати цей контракт", - сказав Василенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шуфрич звинуватив опозицію, що вони "здали" Власенка, як склотару

На його думку, такі кроки збільшать вагу України як партнера на газовому ринку. Україна є транзитною країною, вона має газотранспортну систему, яка забезпечує Європу газом, а "Газпром" прибутками. Це нормальний аргумент, який потрібно вміло використати. Не треба позиціювати себе як партнер, який комусь щось винен. На переговорах Україна повинна діяти з позиції рівноправного партнера.

"Нова угода має бути підписана відповідно до нормативів, які існують у цивілізованому світі. Бо ціни на газ для Польщі, Німеччини набагато нижчі у порівнянні з Україною, з урахуванням того, що Україна межує з Росією, і газ не потрібно далеко транспортувати", - підкреслив посол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народна підтримка: у Ющенка - найменша, у Кличка - найбільша

Відмова держави розривати договір з "Газпромом" шкодить кожному українцю. Міжнародні контакти, засновані на таких принципах, просто не мають права на існування. Тому що "Газпром" залазить у кишеню кожного нашого громадянина. Український уряд і презент мають діяти на користь власної держави, а не іноземної.

Зараз ви читаєте новину «Позов до Стокгольмського суду про розрив контракту з "Газпромом" збільшить вагу України - посол Василенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути